Читај ми!

Блокада путева до даљег

Блокада путева у Војводини и деловима централне Србије наставиће се до даљег, поручили незадовољни ратари. Блокада током ноћи блажа, каже представник пољопривредника Зоран Ламбета. Проблеме ратара решаваће наредна влада, поручила после састанка са пољопривредницима Славица Ђукић Дејановић.

Незадовољни пољопривредници наставиће до даљег блокаду важнијих путних праваца у Војводини и деловима централне Србије, пошто није удовољено њиховим захтевима за враћање субвенција по хектару.

Представник ратара Зоран Ламбета рекао је за Танјуг да ће блокирање путева тракторима и другим пољопривредним машинама бити током ноћи ублажено, напоменувши да незадовољни пољопривредници настављају 24-часовну блокаду док с надлежнима не буде постигнут договор о испуњењу њихових основних захтева.

Раније, неки путни правци који воде из Панчева су одблокирани. Како јавља дописник РТС-а, око 50 пољопривредника на мосту преко Тамиша поново је блокирало стари пут из Панчева према Београду.

Пољопривредници из околине Панчева и из Ковачице, незадовољни владином уредбом о субвенцијама, блокирали су око 19.30 мост на Тамишу и тако зауставили саобраћај на том правцу према Београду.

Ратари су најпре својим телима правили живи зид, а потом су неки од њих тракторима пробили полицијску ограду која им је препречила пут ка мосту у настојању да тракторима блокирају пут.

Како јавља Бета, тада је дошло и до мањих физичких сукоба штрајкача са полицијом, у којима није било озбиљније повређених.

Полиција се након инцидената повукла на сам мост, а пољопривредници су са око 40 трактора блокирали приступ мосту и околним улицама.

Око 17.30 сати путни правац према Старчеву је одблокиран и аутомобилски саобраћај је нормализован, јавља Танјуг.

Проходно ка Вршцу и Белој Цркви

Помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Бранко Пантовић рекао је да у поподневним сатима прекинута блокада и на путу од Панчева ка Вршцу и Белој Цркви.

Председница Скупштине Србије и вршилац дужности председника Славица Ђукић Дејановић позвала је незадовољне ратаре да прекину блокаду и поручила им да ће проблеме због којих протестују решавати наредна влада.

Ђукић Дејановић је, после састанка са представницима пољопривредника у Дому Народне скупштине, рекла да није реално очекивати да ће влада променити уредбу о субвенционисању десет дана пред парламентарне изборе.

"Политика је ушла у одређени број породица незадовољних пољопривредника", сматра Ђукић Дејановић.

Пољопривредници су са Ђукић Дејановић разговарали око сат времена и изнели јој проблеме због којих су блокирали путеве.

Они захтевају да се ратарска производња, као и до сада, субвенционише са 14.000 динара по хектару, а не по приносу, а до поднева је блокиран велики број саобраћајних праваца.

Према подацима саобраћајне полиције, које преноси Ауто-мото савез Србије, незадовољни пољопивредници су у подне блокирали велики број путних праваца на подручју Војводине и путеве Крагујевац–Топола и Рача–Церовац у Шумадији.

На подручју Суботоце блокиране су све прикључнице ауто-путу Е-75 (на Коридору 10), као и путеви Суботица–Келебија и Суботица–Сомбор.

Пољопривредници су и путеве Сремска Митровица–Кузмин, Пећинци–Сурчин, Београд–Зрењанин код Ченте, Бела Црква–Вршац, пут од Сремских Карловаца до Петроварадина, између Инђије и Старе Пазове, као и пут Силваш–Бачки Петровац.

Пут између Врча и Зрењанина је у прекиду код Конака, пут Нови Сад–Сириг блокиран је код Ченеја, а блокиран је и путни правац Шајкач–Ковиљ, наводе у АМСС и додају да се због стихијских блокада не препоручије кретање на пут, јер су блокаде могуће и на осталим путним правцима.

Пољопривредници захтевају да субвенције у аграру буду исплаћиване по хектару, рекао је Танјугу један од представника незадовољних пољопривредника Мирослав Ивковић.

Он тврди да су пољопривредници овог пута одлучили да тракторима блокирају значајније путне правце у покрајини и деловима централне Србије, а не да, као у протесту организованом пре месец дана, крену у Београд како би надлежнима саопштили своје захтеве.

Министарство: Нема испуњења захтева 

Ивковић је рекао да ће саобраћај бити блокиран на око 80 места од којих је више од 20 у централном подручју републике, уз напомену да ће пољопривредници који протестују пропуштати болесне, старе, труднице, децу, Хитну помоћ, војску, полицију, ватрогасце и остале хитне случајеве.

Испуњење захтева незадовољних пољопривредника, који су данас блокирали важније саобраћајнице у Војводини и делу централне Србије, значило би поништавање свих аграрних уредби донетих у 2012. и враћање већ подељених субвенција, изјавио је Танјугу помоћник министра пољопривреде и трговине Милош Миловановић.

Он је истакао да у блокади учествује део незадовољних пољопривредника, а да 10 удружења не стоји иза овог протеста и сматра да то "није адекватан начин изражавања евентуалног незадовољства мерама министарства".

"Пољопривредници који се данас налазе на путевима представљају групацију која се не слаже и инсистира на поништавању свих уредби и враћању на стари начин субвенционисања по хектару", рекао је Миловановић.

Број коментара 66

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи