Читај ми!

Изложба васкршњих јаја, хлебова и икона

У галерији Народне библиотеке "Вук Караџић" у Крагујевцу отворена је изложба васкршњих јаја, хлебова и икона. Уметничка и занатска перфекција осликаних јаја и других изложених предмета привукла је велики број посетилаца.

У сусрет празнику над празницима, Васкрсу, Културно-историјски центар "Српска круна" организовао је изложбу радова - васкршњих јаја, хлебова и икона - у галерији Народне библиотеке у Крагујевцу.

Хришћански симболи здравља, напретка и радости, права су уметничка дела, а у богатству мотива на васкршњим јајима лепотом плене ручно сликани ликови светитеља.

Верица Ракита која ради иконе за ову прилику ликове светаца урадила је на дрвеним јајима. Она каже да је то захтеван уметнички посао и да је три јајета која је изложила радила месец дана.

Младом уметнику Дејану Вукелићу, инспирација је чувени јувелир Карл Фаберже и васкршња јаја која је радио за руску царску породицу Романов. Вукелић је на нојевом јајету урадио 35 ликова српских и црногорских владара.

Мотиви могу бити различити, каже Снежана Палић из Велике Плане, све зависи од маште и тренутне инспирације.

Изложба, на којој су изложени и васкршњи хлебови и иконе као симболи духовности и богaтства, изазвала је велико интересовање Крагујевчана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво