Читај ми!

Баба-Лака против града

Радмила Стефановић из Турековца најбољи је противградни стрелац у лесковачком крају. Седамдесеттрогодишња баба-Лака од априла до октобра, три деценије, скоро свакодневно је у противградној станици.

Стално с погледом упртим у небо, све док је здравље добро служи, 73-годишња Радмила Стефановић или баба-Лака, како је зову у селу Турековцу код Лесковца, неће напуштати противградну станицу.

Од априла до октобра, три деценије, скоро свакодневно је ту. Посао стрелца је ризичан, одговоран и мало плаћен, 4.000 динара месечно, али се Радмила не жали, није јој тешко да ради ни ноћу и по невремену.

"Мораш по киши да излазиш, кад задрми и затутњи ракету мораш да изнесеш, мора се", каже бака-Лака, противградни стрелац.

Од Радмиле би многи могли да уче, добар је стрелац и сарадник, каже Љубиша Бранковић, главни стрелац, који са њом ради четири године.

"До сада нисмо имали проблема. Похвалили су нас да смо међу најбољим станицама у околини", каже Бранковић.

Градоносни облаци су чести, кажу мештани Турековца, али, на срећу, имају добре стрелце. У шали истичу да баба-Лаки радар не треба – тачно зна када прети град, јер има довољно искуства, а притом је веома одговорна и вредна.

"У неколико наврата прошле године, да није било њих, не знам шта би било", каже Иван Крстић, мештанин Турековца. Мирослав Митровић из Турековца каже да су са баком безбедни.

У 31 противградној станици на подручју Лесковца раде 62 стрелаца, више од половине су старији од 60 година. Млади су незаинтересовани за тај посао, јер је слабо плаћен. Град Лесковац већ десет година дотира њихов рад.

"Схватајући озбиљност овог посла и услове рада, град сваке године издваја стимулативни део у новчаном износу и тај износ је онолики колики Република даје", рекао је Бобан Соколовић, начелник Управе за привреду и пољопривреду.

Из градске касе у протекле четири године издвојено је више до 10 милиона динара за противградну заштиту, саграђене су четири, а обновљено је пет противградних станица. Ускоро би свака као ова у Турековцу, требало да добије громобран.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво