Читај ми!

Ниш на мапи

У центру Ниша недавно је постављена мапа града са обележеним историјским споменицама. Министарство културе је са 500.000 динара финансирало постављање и израду мапе, а у Туристичкој организацији Ниша кажу да мапа није намењена само туристима, већ и Нишлијама.

Нишлије и њихови гости, захваљујући мапи на којој су обележени историјски споменици, од сада ће моћи боље да упознају историју града.

Директор Туристичке организације Ниш Владимир Јовановић каже да попис најзначајнијих објеката није намењен само онима који дођу у Ниш, већ и суграђанима како би се упознали са оним што град поседује.

Многи грађани последњи пут су посетили Ћеле кулу кад су били у основној школи јер, како кажу, немају времена. Значајне споменике обично обилазе када желе да их покажу гостима.

Ћеле кула је споменик који је највише посећен, а број продатих карата показује да више од 30.000 људи годишње посети овај споменик.

"Структура је различита. Ударна сезона је од априла до октобра, а затишје је зими", каже Милош Анђелковић, музејски водич. "Приметио сам да има много транзитних туриста, којима је сада Балкан интересантан."

Историчар Небојша Озимић каже да Ниш никада није живео од туризма иако је могао, већ је пре свега био индустријски град:

"Не можете никог конкретно оптужити за то, јер је то једноставно питање времена. Време које је пред нама даје нам могућност да ову, можемо рећи, неправду, јер туризму није дато место које му припада, исправимо."

Мапа ће се допуњавати, јер ће Нишлије, суграђани римског цара Константина, како је најављено у 2013. години, добити нове споменике посвећене обележавању годишњице Миланског едикта.

Мапу је израдио је Завод за проучавање културног развитка у сарадњи са Туристичком организацијом града Ниша, Заводом за заштиту споменика културе и Народним музејом у Нишу. Туристичка организација Ниша на интернету промовише и виртуелну туру кроз Ниш и околину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се