Читај ми!

Припреме за Ускрс

Цркве и верници који поштују Грегоријански календар у недељу обележавају први и најважнији хришћански празник којим се слави Христово васкрснуће. Датум прославе Ускрса мења се у складу са посебним прорачунима и најраније може пасти 4. априла, а најкасније 8. маја.

Ускрсу се посебно радују деца која учествују у припремама за празник, фарбају јаја и праве гнезда. Тако је и у дому Гудељевића у Никинцима.

За Аницу Гудељевић фарбање ускршњих јаја је право задовољство. Маштовитост и креативност су тада, каже, веома важни, како би јаја била што шаренија за овај најрадоснији празник:

"Овај посао ми никада није тежак. Радим то са пуно љубави и свима помажем. Окупљам и децу, учим их како се фарбају јаја, да нешто остане иза мене."

Не представља јој проблем да тај посао ради и ноћу, а често помаже и комшијама да би Ускрс спремно дочекали.

Деца заједно са Аницом фарбају ускршња јаја, уче песме посвећене том празнику и не крију своје одушевљење због поклона који их очекују. Поред поклона, задовољство је кажу фарбати јаја, јер им Аница тада даје пуну слободу.

Поред шарених ускршњих јаја, посебна пажња посвећује се и трпези. На Велики петак се једе риба, а на дана Ускрса барена шунка.

"Специјалитет су јаја која се баре заједно са шунком. Јаја се баре у истој води. Добију посебан укус, и веома су добра и укусна", каже Аница.

И двориште је за Ускрс посебно припремљено. Све је у знаку овог празника па је и баштица испред куће пуна пролећног цвећа и украса који симболизују ускрснуће Исуса. Гнезда за поклоне су већ припремљена, а на сваком име онога коме је поклон и намењен.

До недеље ујутро остаће тајна шта им је зец припремио, а да би до поклона и дошли, домаћину морају честитати Ускрс, пожелети му здравља и среће и обавезно изговории стихове неке од ускршњих песама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се