Читај ми!

Пред исељењем из Шах клуба

Двадесетак деце из сврљишких породица са материјалним или социолошким проблемима, које људи добре воље окупљају у Шах клубу и помажу им, пред исељењем је из просторија клуба који се налази у власништву општине. У општини кажу да просторије клуба нису безбедне и да су обезбедили нов простор за ове малишане.

Деци, углавном ромске националности из социјално угрожених породица, сврљишки Шах клуб отворио је врата својих просторија, међутим, како кажу у општини, из безбедоносних разлога, малишани се морају преселити на друго место.

Деца кажу да воле да долазе овде, јер играју шах, иду у библиотеку, на сликање и вајање и друже се.

"Могу да их пустим и не мислим док су овде на шаху. Променили су се, а и боље уче", каже Јованка Мацура, мајка једног од малишана.

Децу, донедавно препуштену улици, окупило је сврљишко Удружење жена »Етно форум», и за само неколико месеци рада са њима, постигло изванредне резултате.

"Прихватили су друштвене норме понашања, иду у библиотеку, поправили су оцене, иду у цркву и питамо се где ћемо са овом децом кад нас локална самоуправа истера на улицу", каже Јелена Радојковић из Етно форума.

Страх од исељења појавио се са тужбом због неизмирене кирије Шах клубу који је отворио врата овој акцији.

Председник Шах клуба у Сврљигу Мирослав Тошић каже да је стигла тужба за исељење, али да су они вољни да плаћају кирију, само да, како каже, остану у овим просторијама.

Општинско руководство подржава овакав рад са децом и истичу да ово није једина таква тужба, а показују и уговор о закупу других просторија за овај клуб, јер су ове небезбедне.

Председник општине Сврљиг Милија Милетић каже да просторије Шах клуба нису безбедне, јер је, због велике количине снега, попустио кров.

"Грађевински инспектор је дао налог да се то адаптира и среди. За шах клуб и децу обезбедили смо простор који су они тражили и они ту могу да се селе", каже Милетић.

Деци, која се овде окупљају, сврљишки привредници обезбеђују освежење, а не ретко и школски прибор, одећу, патике. Спремни су, кажу, и да реновирају ове просторије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво