Читај ми!

Корпар из Белушића

Од плетења врбовог прућа у левачком крају некада су живеле читаве породице. Корпари су били организовани и своје производе извозили. Данас се, овим старим занатом, бави мали број људи, иако се од тог посла може пристојно живети.

Кувана или природна, свеједно, руке вештог мајстора врбу брзо преплићу правећи најразличитије предмете. Мајстор Адам Милосављевић највећи је корпар у Белушићу. Занат који је од оца научио још као дете, сада му омогућава пристојан живот.

Професионално је играо фудбал, пензију стекао у крагујевачкој „Застави", а онда се вратио у родно село. Адам каже да се дању ради на имању, а увече плете корпе. Новац који заради улаже у пољопривреду.

Највише посла има на плантажи и око припреме материјала. Руке су стално у води, а лек против реуме је домаћа комова ракија за масажу. Само плетење иде брзо. Адам каже да га одржава животна филозофија коју је пренео и на децу:

"Ради, обриши зној и мирно спавај, јер знаш да је све што си зарадио само твоје."

Отац Милисав пензију је стекао плетући врбу. Корпари су некада били окупљени у задрузи, а извозило се и за Америку. Највише су се плеле корпе за хлеб, посла је било доста, али и пара.

У Белушићу се некада врба плела у свакој другој кући, данас тек десетак домаћинстава још увек се бави овим занатом. Ипак захваљујући предузимљивим трговцима производи из Левча продају се широм Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи