Читај ми!

Живети у Црвеној Звезди

У нишком насељу Црвена звезда има стотинак ромских кућа, док се тачан број житеља не зна. Додатни проблем је што се скоро половина насеља налази на земљишту старе нишке циглане, чији је власник амерички инвестициони фонд.

У Србији има више од 600 дивљих ромских насеља, а тај проблем мало ко покушава да реши. У нишком насељу Црвена звезда има стотинак кућа, док се тачан број житеља не зна.

Немају канализацију, воду користе са неколико уличних чесама, а у Електодистрибуцији је тек тридесетак регистрованих бројила, за које поштар уредно доноси рачуне.

Рачун за струју 49-годишње Мевле Чупи води се на име њене баке. Иако је, како каже, у срећна времена успела да створи дом, јер данас нико у породици не ради, Мевла би се иселила одавде:

"Наравно да бих се иселила, и волела бих, јер ми је досадило ђубре и све ово овде. И ја бих волела да живим као сав нормалан свет, да имам услове за живот."

Сви досадашњи напори становника насеља Црвена звезда да постану легални, безуспешни су.

"Где год да идемо и питамо за побољшање услова овог насеља, кажу - доћи ће неко, послаћемо неког", прича  Дестан Саитовић. "Међутим, од тога нема ништа."

Алија Саћиповић, некадашњи становник Црвене звезде, сада члан Националног савета Рома, каже да се насеље стално ширило, а да се тиме нико није бавио:

"Тридесетак породица је било, а данас их има око стотину. То је проблем изванредно скуп, није га лако решити, не због тога што град нема слуха."

Надлежни ће насељем ипак морати да се позабаве, јер власник Циглане, амерички инвестициони фонд, може сваког тренутка да закуца на врата градоначелника, уз захтев да им се омогући приступ земљишту.

"Већ две године нису се јављали да наставимо разговор о том проблему, али само заједно можемо да нађемо могућности да га решимо", каже градоначелник НИша Милош Симоновић. "Град је спреман да нађе одговарајућу локацију."

Уморни од празних обећања становници ромског насеља надају се да их неће исељавати преко ноћи и да ће моћи да живе, као што Мевла каже, као сав нормалан свет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи