Читај ми!

Српско-руски деминери на задатку

Руско-српски одред разминирава околину касарне код Параћина. После експлозије муниције 2006. године, од разбацаних екплозивних средстава загађено још 4,5 милиона квадратних метара терена.

Одред деминера састављен од руских и домаћих стручњака почео је са разминирањем око 60 хектара дела Карађорђевог брда код Параћина, где је у октобру 2006. године дошло до експлозије у војним магацинима "Параћин 4", јавља Танјуг.

У претходних неколико дана деминери су проверили 2.776 квадратних метара земљишта и до сада нису пронашли експлозивне направе.

Како је саопштила је служба за медије руског Министарства за ванредне ситуације (МСВ), здружени одред МВС, у чијем саставу је 21 специјалиста, стигао је 14. марта у насеље Грза.

Руско министарство подсећа да су руски специјалци већ обављали сличне задатке у Србији, где у појединим областима постоји опасност од неексплодираних граната, мина и касетних бомби.

Директор Центра за разминирање Србије Петар Михајловић рекао је да се, поред ручног претраживања детекторима, ове године је уведена и машина за фрезирање, која чисти земљиште до 30 центиметара дубине.

Он је подсетио да је на овом подручју, свега четири километра од центра Параћина, било загађено 7,5 милиона квадратних метара замљишта након експлозије и да је остало још 4,5 милиона квадратних метара које треба прегледати, а све активности МСВ-а у Србији финансира Влада Руске Федерације.

Михајловић је рекао да се мине и касетна муниција, ратно наслеђе Србије, налазе на 221 локацији површине 14 милиона квадратних метара, у 16 општина.

За чишћење тог простора потребно је између 14 и 20 милиона евра, додао је Михајловић и истакао да Србија има "још једно ратно наслеђе - потопљене бродове ратне флоте Немачке из Другог светског рата у Ђердапској клисури".

Уз напомену да су "проблеми за разминирање у Србији бројни", Михајловић је подсетио да се поред касетне муниције на југу Србије, уз административну линију са Косовом и Метхијом налазе и минска поља која су постављена после 2000. године.

"Сумњамо да се у Србији на 64 локације, на дубини и до 20 метара налазе авионске бомбе и ракете од НАТО бомбардовања 1999. године", рекао је Михајловић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво