Читај ми!

Збрињавање власинских коња

Док се акција пребројавања и збрињавања коња на Власини приводи крају, ловци свакодневно виђају оне који одводе грла. То више неће бити могуће, јер бригу о власинским коњима преузима општина Сурдулица која ће за њихову негу и исхрану, из буџета, месечно издвајати 5,5 милиона динара.

После недавно емитоване приче у Дневнику РТС-а о угрожености коња на Власини, ветеринарска инспекција Пчињског округа наложила је проверу власништва над њима. Мештани тврде да се тим коњима годинама тргује.

Иако појединци покушавају да докажу власништво над коњима на Власини, одлучено је да коњи постану општински и да убудуће буду на сигурном, на фарми код Власинског језера

Од педесетак пронађених коња на падинама Власине, ветеринари су прегледали половину. Ниједном нису пронашли тражени чип у врату, нити било какав жиг или ознаку као доказ да имају власника. Утврђено је једино да је њихово здравствено стање веома лоше.

Према речима др Владимира Станковића, директора Ветеринраске станице у Сурдулици, све прегледане животиње имају респираторне инфекције, да сви кашљу и морају хитно да иду у прихватилиште како би ветеринари што пре почели да их лече.

На великој "Симповој" фарми на Власини, све је спремно за смештај коња. Места има за стотинак грла.

"Овде ће коњи бити на сигурном", каже др Неша Ђорђевић, управник фарме "Симпо" Врање. "Када дође лето, биће на испусту и неће бити проблема."

Општина Сурдулица преузима бригу о власинским коњима

Наредних дана, коњима ће бити урађена анализа крви, биће чиповани, а њихов званичан власник постаће општина Сурдулица, која ће из буџета месечно за те намене издвајати пет и по милиона динара. У општини кажу да се не плаше оних који и даље тврде да су коњи приватно власништво.

"Уколико неко ко тврди да су његови коњи, донесе уредне папире и плати општини оно што је уложено, ми ћемо му коње дати", наглашава председник општине Сурдулица Новица Тончев. "У супротном, они ће заувек остати заштитни знак општине и украс Власине."

И док се акција пребројавања и збрињавања коња на Власини приводи крају, ловци свакодневно виђају оне који одводе грла, посебно ждребне кобиле.

Драган Костадиновић, директор Ловачког удружења „Врла" Сурдулица, очекује да ће, када све ово прође, неко одговарати за занемаривање животиња.

За два и по месеца, колико траје акција спасавања коња на Власини, ловцима је уплаћено око 200.000 динара помоћи из земље и иностранства. За бригу о 120 грла аутохтоне расе, до сада је утрошено дупло више новца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи