Месо из Импекса у "меку"

У Белој Паланци, једној од најсиромашнијих општина у Србији, на модерно опремљеној фарми, узгајају се јунице чије месо завршава на италијанском тржишту и у Мекдоналдс ресторанима.

СИМ Импекс је једина српска кланица која испоручује јунеће одреске ланцу Мекдоналдс ресторана. Од 250 радника, колико запошљава та компанија, њих 150 ради у Белој Паланци.

"Радим од самог почетка ове фирме, од 1995. године, а супруга од 2001. године", каже Славиша Живковић. "Услови су солидни, али и мало специфични, зато што је хладно." Његов колега Милан Марковић додаје да су задовољни условима рада и платом.

Компанија успешно послује захваљујући заокруженом процесу производње, односно фарми, кланици, прерађивачким капацитетима. Ипак, последњих  година, суочава се са проблемима које су проузроковали светска економска криза и беспарица.

Директорка СИМ Импекса Љиљана Петковић каже да су свесни тога да се због кризе купују све јефтинији производи, што се најбоље види у малопродајама:

"Велики проблем је и константно смањење сточног фонда у Србији. Уколико има мање крава и стеоних јуница, утолико ће СИМ Импекс иматио много мање репроматеријала да пуни своје производне капацитете."

Због тога српски кланичари и прерађивачи меса упозоравају да држава мора да предузме хитне мере за развој сточарства, као једне од најперспективнијих грана пољопривреде.

Србија је прошле године на тржиште Европске уније извезла само 1.200 тона јунећег меса, иако је извозна квота наше земље 8.000 тона. Чак 70 одсто јунетине извезе компанија СИМ Импекс, чије је седиште у Нишу, а производни капацитети у Књажевцу и Белој Паланци.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 14. мар 2012, 09:45) - Nebojsa [нерегистровани]

Vracajmo se iz gradova...

U svoja sela da zivimo kao sav normalan svet,na zapadu je privilegija ako zivite na selu sto podrazumeva da ste uspesni jer sebi i svojoj porodici mozete priustiti zdrav zivot daleko od gradskog smoga i polu pokvarene hrane a o smestaju u gradu gde vecina zivi da ne i spominjem.