Зелена енергија у Топлици

У Топличком крају све је веће интересовање за производњу енергије из обновљивих извора. При крају је изградња електране на био-гас, термалне воде већ се користе за загревање, а у плану је и искоришћавање соларне енергије.

Трагајући за квалитетним одлагањем отпада са фарме, власник млекаре "Лазар" из Блацу Милан Видојевић одлучио је да из биомасе производи електричну енергију.

У отпаду са фарме и из млекаре има довољно енергената за производњу једног мегават-сата струје:

"У млекари, као отпад, остаје сурутка, а на фарми стајњак. У комбинацији та два отпада решићемо питање екологије и, уз све то, производи струју."

Компанија "Планинка" из Куршумлије, која у Луковској Бањи за загревање већ користи термалне воде, одлучила је да, за исте намене и у Пролом Бањи, искористи енергетски потенцијал сунчевог зрачења и тако уштеди 50 одсто електричне енергије.

Директор АД "Планинка" из Куршумлије Радован Раичевић каже да ће тиме бити и јефтиније  догревање воде, а истовремено ће се поправити услови за боравак гостију и створити услови за продужење сезоне купања на отвореним базенима од априла до октобра.

За енергију из обновљивих извора заинтересована су и сеоска газдинства, посебно откад је поједностављен поступак добијања дозвола.

Мики Петровић из Врбовца планирао је да направи соларну електрану од 30 киловата, али је, како каже, за сада, сам направио десет киловата и пустио у производњу.

Локална власт верује да ће ове инвестиције подстаћи нова улагања која ће битно утицати на квалитет живота у овом неразвијеном карају.

Срђан Јордачијевић, начелник Топличког округа, наводи да постоји још 15 пројеката урађених у "Југоистоку" Ниш и Привредној комори, и да ће ускоро почети са њиховом реализацијом чиме ће, како каже, стабилизовати целу енергетску слику на југу земље.

У Електропривреди Србије спремни су да прихвате прве киловате струје које ће плаћати по субвенционисаним ценама и надају се, како кажу, да је ово само први корак ка искоришћавању алтернативних извора енергије.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 14. мар 2012, 22:11) - '''' [нерегистровани]

''''

Усресређивање на Сопствене изворе да би се побољшала привреда уз заштиту животне средине.
_________________________
Значи, има се и може се, а они што кукају би могли мало да прочитају и обавесте се и о оваквим вестима, уместо што чекају да им било ко, било шта, удели/поклони.
Колико млекара, крава, свиња и осталих праве обновљиве изворе струје?
А где је Сунце и ветар?
И после неко кука!
Колико би то могло да се и извезе? И колико би, због тога, мање морало да се увезе?!!
______________________________
Зашто ово није полазна тачка За решења Свега?!

(среда, 14. мар 2012, 09:27) - Igor Gavran [нерегистровани]

"megavat na sat"

"једног мегавата струје на сат"
Mesate babe i zabe.

Megavat je snaga, sat je vreme, megavat-sat (MWh) je energija. Ne proizvodi se "megavat na sat" jer se megavat proizvodi u beskonacno malom vremenskom trenutku (to je prvi izvod energije). Elektrana megavat-sat moze da proizvede za 1 sat radeci snagom od jednog megavata, ili za 200 sati radeci snagom od 5 kilovata.
Razlika izmedju ove dve stvari je u tome sto je prva ozbiljan energetski kapacitet, a druga moze da napaja samo obicnu TA pec.