Градитељ гитара

За љубитеље гитаре, ручно израђен инструмент, још ако је по мери, ствар је престижа. Гитаре које израђује Јагодинац Бата Цветичанин, према речима музичара који су их "пробали", могу се мерити са најбољим светским брендовима.

У гаражи са пријатељима Бата Цветичанин, столар-лакирер по струци, проба гитаре, које гради последњих десетак година. Љубитељи овог инструмента, тврде да тек са ручно рађеном гитаром онај ко свира може да пружи максимум.

После бројних преправки старих инструмената, прву нову гитару Бата је направио 2006. године и продао у Аустрији. Уникатне гитаре коштају и до две хиљаде евра, а њихова израда траје неколико месеци. Најтеже је, каже Цветичанин, направити врат и унутрашњу шипку инструмента:

"Код оних са лепљеним вратом или линк трубади које су из једног комада, није нимало лако направити врат. Човек се учи док је жив, а овде има посла до краја живота. Ово је веома комплексан занат."

Све почиње одабиром дрвета, у просторији не већој од неколико квадрата. Уз лето, турпију и убодне тестере, после много рада, стиже се и до полирања и паковања гитаре, а све по жељи купца.

Гитариста Аца Милутиновић тврди да Батине гитаре могу да парирају и светским брендовима:

"То је, такозвани, кастум шоп, ради се о вишем квалитету дрвета, о прецизнијој изради и о додатним дорађивањима."

У послу којим се бави, потребно је стално учење, а поред интернета и специјализованих часописа, Бата истиче, да су од пресудног значаја пробе, где се његове гитаре упоређују са светски познатим брендовима.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 13. мар 2012, 21:34) - Alex [нерегистровани]

odgovor

Cene Music Art gitara koje pravi Bata Cveticanin idu od nekih 700 evra za standardne stratove i telekastere, a sto su egzoticnije ideje za realizaciju, cena onda ide gore...

(уторак, 13. мар 2012, 12:29) - anonymous [нерегистровани]

...

prosecna cena gitare koju pravi?