Читај ми!

Преко Дрине јефтиније

Мештани Лознице како би уштедели производе купују преко Дрине. Робa из Босне и Херцеговине продаје се на зеленим пијацама и уличним тезгама. По нижој цени продају се храна, средства за хигијену, а у последње време, шверцује се и стока.

Гориво у Босни и Херцеговини јефтиније је него код нас, па мештани лозничког краја све чешће прелазе границу да би напунили резервоар свог аутомобила. Тако уштеде око 500 динара. Поред бензина, шверцује се и друга роба, чак и стока.

У суседним земљама ниже су и цене кекса, чоколаде, детерџента, а таква роба продаје се на зеленим пијацама и уличним тезгама. На простору поред пешачке стазе дуж речице Штире у Лозници продају све, од половне и нове текстилне робе до галантерије и хране.

Продавци кажу да је роба знатно јефтинија и да је набављају у Босни и Херцеговини, као и да од шверца преживљавају и они, али и купци.

Све је јефтиније него у трговинама. О пореклу и квалитету купци мање размишљају. Пресудна је, кажу, цена.

"Јефтиније је, али је можда зато и лошије него у продавници. Мада, знатно се уштеди када се купује на улици", каже један мештанин.

У Управи за ветерину кажу да је у пограничном подручју у приобаљу Дрине од Шапца, преко Лознице, Зворника до Љубовије већи проблем илегалног промета живих животиња, него хране животињског порекла.

Начелница ветеринарске инспекције Управе за ветерину Сања Челебићанин каже да је прошле године, током 34 акцијске контроле, одузето и смештено у карантин у Прњавору 170 говеда, 23 свиње и 238 осталих врста животиња.

"Било је, такође, и пет акцијских контрола у којима је заплењено и нешкодљиво поништено 130 килограма меса и два килограма производа од млека", каже Сања Челебићанин. 

Када је реч о илегалном промету, надлежни истичу да је проблем што се пријаве ретко добијају. Инспекције раде стални надзор у објектима, као и акције, по евентуалним, пријавама и сазнањима да је реч о илегалном промету.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво