Читај ми!

Поезија завичајног говора

Виолета Јовић и Зоран Вучић створили су мушко-женску књигу поезије писане на сврљишко-заплањском и тимочко-лужничком дијалекту који се још могу чути у сврљишком крају.

„Одмица живот” назив је женске половине књиге коју потписује Виолета Јовић. Мушку половину књиге, „Пројде живот” написао је Зоран Вучић.

Књига је писана на сврљишко-заплањском дијалекту који се може чути у крајевима око Сврљига и Заплање, и на тимочко лижничком који се говори на крајњем истоку Србије, од Тимока према југу, обухватајући и Пирот.

Поезија Виолете Јовић је ведра, распевана, пуна животне радости. Она каже да жели да сачува од заборава не само говор народа сврљишког краја, него и неке друге лепоте које се не могу превести на српски књижевни језик.

Мушка половина књиге, „Пројде живот” сетнија је и тражи време које је прошло. Теме у овој књизи су универзалне, а универзалан је, каже аутор Зоран Вучић, и језик којим су писане:

„Нема малих језика, сви језици су велики, ако се на њима могу рећи битне и велике ствари.”

Ова књига на најбољи начин чува сврљишка села која нестају и говор у њима, али то није њена једина вредност.

Власта Ценић, рецензент књиге каже да ова поезија не само да звучи, па је волимо због старог, архаичног језика, него да, због животних вековних мудрости, ова књига има значајну вредност.

На свом завичајном говору Виолета Јовић објавила је пет романа, а Зоран Вучић више од двадесет књига позије. Ова, најновија, сведочи о томе да они настављају своју мисију очувања матерњег језика и његових непроцењивих вредности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво