Читај ми!

Нема посла за труднице

Шест трудница, које су у оквиру програма "Прва шанса" преко Филијале Националне службе за запошљавање у Кикинди, у фабрици "Тоза Марковић" обављале приправнички стаж, остале су без посла.

Програмом "Прва шанса", којим је филијала Националне службе за запошљавање у Кикинди, уговором у Фабрици "Тоза Марковић" запослила преко стотину особа, предвиђена су три месеца волонтирања, 12 месеци приправничког стажа и након тога закључивање радног односа у трајању од годину дана. Након приправничког стажа, са шест трудница раскинут је уговор о раду.

После три месеца волонтирања, 27-годишња Сунчица Алексић радила је на аутоматској линији за слагање црепа, а онда је унапређена у пословођу у погону грубе керамике. Неочекивано, након дванаест месеци раскинут јој је уговор о раду.

"У папирима које сам добила пише да ми је истекло дванаест месеци и да фирма више нема обавезу да ми продужи уговор", каже Сунчица Алексић. "Колико знам, свим осталим приправницима уговор је продужен, а раскинут је само са мном и још неким трудницама."

 

У фабрици "Тоза Марковић" нису желели да јој дају објашњење, већ су је упутили у Националну службу за запошљавање.

Ђурђина Јеринкић из службе за запошљавање каже да у случају Сунчице Алексић није установљено никакво кршење уговора, јер је „ТМ" испунио своје уговорне обавезе, као и да они у Служби за запошљавање не могу условљавати послодавца кога ће примити на посао, а кога не.

Сунчица се обратила и инспекцији рада, па је руководилац Љубица Оторан Анић, истакла да су је представници УГС "Независност" упознали са случајем шест отпуштених трудница. Међутим, пошто су се инспекцији обратиле тек по престанку радног односа, то излази из надлежности инспекције рада и она их је упутила на редован суду.

У допису добијеном из "Тозе Марковића" стоји да се фирма, уговором са НСЗ обавезала да у случају прекида или истека приправничког стажа, може засновати радни однос и са другим лицима са евиденције НСЗ, млађим од 30 година, истог занимања и степена образовања, како ће, како стоји у конкретним случајевима и поступити.

Шест младих трудница остало је без жељеног посла, а да ли због трудноће или нечег другог, одлучиће суд и донети одговарајућу пресуду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво