Читај ми!

Улагање у сточарство

Општина Љубовија је, уз помоћ Министарства пољопривреде, финансирала набавку 250 расних јуница сименталске расе. На конкурс се пријавило 352 заинтересована пољопривредника, што је око 40 одсто више од планираног.

Последњу деценију у подрињском крају број стоке је у сталном паду. Да би унапредила развој сточарства општина Љубовија је, уз помоћ Министарства пољопривреде, финансирала набавку 250 расних јуница које је доделила сељацима.

Најзаступљенија производња у сточарству у овом делу Западне Србије је говедарство. Саветодавни рад пољопривредних стручњака дао је резултате, а произвођачи су заинтересовани за набавку квалитетних музних крава.

Брдско-планинско подручје села Поднемић определило је домаћинство Манојловић да се већ две деценије бави сточарством.

"Сви у домаћинству се бавимо овим послом, а млеко не продајем пошто сам у брдско-планинском пределу, па је проблем носити доле. Тако да производим сир и кајмак од млека, што продајем овде на пијаци", каже Живорад Манојловић.

Пројекат набавке расних јуница сточарима љубовијског краја, који је са 45 милиона динара финансирало Министарство пољопривреде и општина са 16 милиона, значајан је подстицај произвођачима у млечном говедарству.

Радоје Симић, пољопривредник из села Горње Кошље каже да му ова помоћ значи да побољша сточни фонд и расни састав у својој штали.

"Седморо нас је у кући, а не ради нико", каже Слободан Лазић, пољопривредник из села Црнча.

Мирослав Ненадовић, заменик председника општине Љубовија каже да је набавка јуница још један корак ка побољшању расног састава говеда на подручју општине и покушај да се овде повећа производња млека како би овај крај постао интересантни за неку од млечних индустрија.

Просечан број млечних крава последњих десетак година био је једно до два грла, а произвођачи  због нерентабилности нису имали више интереса да се баве производњом млека па су уништавали сточни фонд.

Гордана Вујаклија каже да се у прошлом периоду догађало да су добре матичне краве, које имају добар генетски потенцијал, одлазиле на кланицу.

У овом делу Западне Србије има око 52.000 грла говеда од чега је преко 11.000 у општини Љубовија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво