Читај ми!

Дурмановић најбољи пијаниста

Свечаним концертом најуспешнијих и доделом награда, у шабачкој Музичкој школи "Михајло Вукдраговић", завршено је 16. међународно такмичење младих пијаниста.

Победник 16. међународног такмичења пијаниста одржаног у Шапцу је тринаестогодишњи Дамир Дурмановић из Тузле који се надахнутим извођењем Моцартове Сонате и Шубертовог опуса издвојио од конкуренције.

У Шапцу је други пут, каже Дамир, и ова награда је за њега велики мотив:

"Мени ова победа много значи, јер је то веома битно за моју будућност. Конкуренција је била веома јака, нисам очекивао овакве резултате и веома се радујем."

Стручњаци тврде да је такмичарски дух био на високом нивоу, посебно код најмлађих извођача, који су наступали као прави професионалци.

Бошко Стојадиновић, првонаграђени из Новог Сада, каже да сваки такмичар треба да покаже какав је, али да пре свега свира за своју душу:

"Лепо сам свирао, али мени много више значи што сам се овде лепо провео."

И ове године, младе пијанисте, оцењивали су еминентни европски стручњаци, а међу њима и професор, Арбо Валдма, који је за допринос фестивалу добио педагошку награду:

"Талентовани, ангажовани, прави љубитељи музике, постали су много бољи пијанисти и људи, а неталентовани, равнодушни према музици који су показивали необавезност, та група је постала још лошија", каже Валдма.

Да су овакви сусрети корисни, сагласни су и гости и домаћини. Маја Азабагић, професорка из Тузле каже да се оваквим сусретима подиже ниво музицирања, јер, како каже, упоређујући се једни са другима, онај који је бољи подстиче нас да још више радимо.

"Трудимо се да учествујемо и на другим међународним фестивалима и сва позитивна искуства примењујемо", каже Драгомир Братић, професор из Шапца. "То што су људи са нама петнаест година највећа је вредност."

Дане пијанистичке музике у Шапцу, по традицији, осим такмичења, обележили су и вечерњи концерти и педагошки сусрети.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара