Клизишта под контролом

Клизишта у Србији су под контролом, за сада нема опасности да прораде, а у надлежности је сваке општине да се њима бави, поручују из оперативно-стручног тима за праћење клизишта.

На подручју Србије евидентирано је 397 клизишта различитог интензитета и сва су под контролом надлежних органа, рекао је шеф оперативно-стручног тима за праћење клизишта Бранко Јовановић.

"Клизишта су различитог интензитета, а надлежност је сваке општине да се њима бави", рекао је Јовановић и додао да за сада нема опасности да ће та клизишта да прораде, већ да је само дошло до споравања саобраћаја.

Јовановић је рекао да је данас евидентирано нових десет клизишта на територији општине Медвеђа.

Шеф стручног тима је указао и да је проблем са клизиштима наслеђен и да потиче још из претходних две до три деценије и да се општине најчешће срећу са тим проблемима.

Јовановић, начелник Управе у Сектору МУП-а за ванредне ситуације, истакао је да тај сектор није надлежан да детектује клизишта, "нити смо стручни да оценимо њихову величину и могуће последице".

Према његовим речима, оперативно-стручни тим почео је сарадњу са одељењем за геологију из Министарства за животну средину и просторно планирање.

"Сада у овом стручно-оперативном тиму имамо људе из тог одељења за геологију, са Геолошког факултета и са Геолошког института", рекао је Јовановић.

Нагло топљење снега покренуло је нека од многобројних клизишта у Новом Пазару, а појављују се и нова, па је Градски штаб за ванредне ситуације и даље активан, рекао је шеф одсека за ванредне ситуације Муамер Суљовић.

Према његовим речима, тимови који су свакодневно на терену имају проблем лошег прилаза објектима који су срушени, оштећени или угрожни клизиштима.

На седници Републичког штаба за ванредне ситуације прошле седмице формиран је оперативно-стручни тим задужен за праћење клизишта да би се смањио ризик од последица која би она могала да изазову по грађане и њихову имовини.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 02. мар 2012, 23:33) - anonymous [нерегистровани]

samo jedan

drvored na krajnjoj granici klizista i zauvek je reseno ...