Укинута ванредна ситуација

Ванредна ситуација укинута и у преостале 23 општине у Србији. Влада Србије донела одлуку на предлог Републичког штаба за ванредне ситуације. Штаб остаје у приправности због опасности од поплава и клизишта.

16.40 - Влада Србије укинула ванредну ситуацију у преостале 23 општине. 

На предлог Републичког штаба за ванредне ситуације, Влада Србије је на телефонској седници, укинула ванредну ситуацију у преостале 23 општине у Србији. Најтеже је и даље у Сјеници, Прибоју, Новој Вароши и Ивањици.

На седници Републичког штаба за ванредне ситуације речено је да би у наредних 48 сати требало да буде очишћено још 2.300 километара путева, чиме ће се ситуација у потпуности нормализовати.

Током ледених дана од последица смрзавања живот су изгубиле 22 особе, једна се сматра несталом, 308 је спасено, а 1.500 људи је на угроженим подручјима још увек изоловано.

Министар Ивица Дачић је рекао да је Републички штаб предложио и формирање стручно-оперативних тимова за клизишта.

Према Дачићевим речима, задатак тимова је да прати стање и сагледава угроженост људи, материјалних добара и животне средине, као и предузимање мера заштите да би се смањио ризик од последица клизишта.

Тимови ће у периоду од шест месеци направити план решавања проблема клизишта на дужи временски период, односно 10 до 15 година.

Дачић је рекао да је најважније да се преиспитају све последице које је лед могао да нанесе и да се након тога одреди шта треба да се мења у пракси и законима у тој обласи.

"Треба да се припремимо за март, као то не би био месец нове ванредне ситуације због поплава", закључио је Дачић.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић рекао је да се ситуација из дана у дан побољшава и да ће кроз неколико дана живот у Србији бити нормализован.

Чланови штаба из Републичког хидрометеоролошког завода и "Србијавода" истакли су да је водостај на Дунаву у стагнацији и да за сада нема опасности од поплава.

Директор Дирекције за воде Србије Александар Продановић је позвао локалне самоуправе да чисте канале и бујичне водотоке.

"Морам рећи да локалне смоуправе обично имају посла зато што сами грађани затрпавају те канале", рекао је Продановић.

Министар здравља Зоран Станковић указао је на веће размере последица елементарне непогоде у Здравственим центрима у Крагујевцу, где две клинике прокишњавају као и у Зајечару и Сурдулици где постоји опасност од клизишта.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић рекао је да је закључно са петком, од 1.790 школа у Србији 99 одсто радило, а око 134 школе ради отежано.

Након што је Влада усвојила предлог Републичког штаба за ванредне ситуације, ванредна ситуација укинута је у општинама: Куршумлија, Прокупље, Трговиште, Сурдулица, Владичин Хан, Босилеград, Врање, Горњи Милановац, Лучани, Ивањица, Црна Трава, Медвеђа, Власотинце, Лебане, Бољевац, Сјеница, Нова Варош, Бајина Башта, Пријепоље, Прибој, Тутин, Нови Пазар и Краљево.

Влада Србије је 22. фебруара, укинула ванредну ситуацију у већем делу земље, осим у 23 општине где је се живот и даље одвијао отежано због снежних падавина и ниских температура.

Ледоломац "Гребен", који је од јуче разбијао лед на релацији Гроцка-Смедерево, успешно је обавио посао и враћа се ка мосту између Смедерева и Ковина.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 26. феб 2012, 22:29) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast...

Samo napred Dacicu...

(недеља, 26. феб 2012, 16:30) - Petkutin [нерегистровани]

Vanredna situacija

Moram da pohvalim ministra Dacica,svaka mu cast, covek radi na vise frontova i uvek on je taj koji daje izjave za stampu i odgovore novinarima koji umeju i malo dosadni da budu, a ne treba zaboraviti da je on prvenstveno ministar policije, svaka cast covek na svom mestu!

(недеља, 26. феб 2012, 12:47) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Cuvajte Smederavsko pristaniste zelezare ako je toliki led u blizini.Nema opustanja.