Читај ми!

Ледоломац крчи пут

Бродовима, које је заробио лед у Гроцкој у помоћ стиже ледоломац "Гребен". Ледоломац, који је јуче из Градишта кроз залеђени Дунав допловио до Смедерева, ослободио је барже са мазутом и бензином, укотвљене на смедеревском пристаништу.

Ледоломац "Гребен" који је јуче из Градишта кроз залеђени Дунав допловио до Смедерева, ослободио је барже са мазутом и бензином, које су укотвљене на смедеревском пристаништу. Две барже са мазутом и бензином иако ослобођене леда уз помоћ ледоломца Гребен нови надолазећи лед откинуо је са сидришта.

Бродар Републичког бродарства Станислав Гицелановић, ипак, истиче да стање није озбиљно и да су се барже зауставиле неколико стотина метара низводно. 

Код Смедерева и Гроцке лед је заробио више од 80 пловила. Ледоломац "Гребен" који служи за разбијање Дунава код Ђердапске бране, није имао већих потешкоћа да стигне до Смедерева.

"Има леда доста, два три пута смо морали да направимо маневар да бисмо прошли. Дебљина је преко пола метра, лед је наталожен, али смо ипак прошли", каже капетан "Гребена" Зоран Лонбауер.

Сасвим друга слика је код Гроцке, нагомилане санте буквално су направиле брану на том делу, па је дебљина на појединим местима, према речима мештана већа и од четири метра.

Они су покушавали да спасу поједине чамце и бродове, ресторане, али узалуд.

Капетан брода "Гребен" јутрос је испловио из смедеревске луке ка Гроцкој. Каже да очекује да ће бити исто као од Градишта до Смедерева.

Ако су тврдње мештана Гроцке тачне, ледоломац "Гребен", иако са јаким машинама, тешко ће се изборити са непрегледном масом леда код Гроцке, који све јаче притиска обале и све што се налази уз обалу.

Ледени чеп на Западној Морави

Заменик секторског руководиоца за одбрану од поплава водопривредног предузећа Морава Чачак Миладин Дамњановић рекао је да се на ушћу Пепељуше у Западну Мораву нагомилао лед који је дошао са Ибра и горњег тока Западне Мораве.

На том месту направио се ледени чеп дужине три километра, 500 метара низводно и 2,5 километра узводно, навео је Дамњановић и додао да се део чепа који се одвојио померио око 400 метара за сат времена.

Потврдивши да се на овом месту направио ледени чеп, Душан Тодоровић, члан Штаба за ванредне ситуације, позвао је власнике сплавове да се због личне безбедности не задржавају на њима јер постоји реална опасност да се још један део чепа одвоји и удари те пловне објекте.

Тодоровић је додао да се јутрос у селу Кукљин откачила и воденица која се тренутно налази на току реке Западна Морава и додао да се готово истовремено откачила и скела у селу Шанац коју су мештани успели да привежу.

У Кукљину се откачила воденица која се још увек налази на току Западне Мораве, екипе на терену прате њено кретање и покушавамо да је прихватимо како не би постала угрожавајући објекат, навео је Тодоровић.

Што се леденог чепа тиче, он се константно прати и за сада не прети да угрози мост у Јасици навео је он и додао да ће мост бити угрожен једино уколико чеп удари у сплавове који се за сада налазе уз обалу.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво