Читај ми!

Осматрање леда

Пажња грађана и надлежних последњих дана усмерена на лед на рекама. У Дирекцији за воде кажу да страха од поплава у великим воденим сливовима нема. Последица невремена могла би да буду клизишта. Нове жртве невремена, повређени од обрушавања кровова и промрзлина.

16.50 - У краљевачкој болници хоспитализоване су четири старије особе са тешким промрзлинама екстремитета, које ће моћи да се обраде само хирурушким путем, потврђено РТС-у.

14.24 - Мирослава Ж. (76) је погинула у мионичком селу Дучић када је на њу пао снег са крова штале, јавили су данас локални медији.

14.20 - Станка Трајков Узелац (53) из Крушевца повређена је када се на њу обрушио кров куће у којој је живела са ћерком, рекао је Танјугу члан Штаба за ванредне ситуације у том граду Душан Тодоровић.

12.55 - У термоелектрани и коповима "Костолац" енергетска ситуација је стабилна и производња струје и угља нормално се одвијају, речено је Танјугу у том предузећу.

11.25 - На више брана у Војводини проглашена ванредна одбрана од загушења ледом, саопштио Покрајински штаб за ванредне ситуације.

10.02 - Појава клизишта нова могућа последица временских неприлика, каже начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић.

У смедеревској луци залеђени Дунав за сада мирује. У случају да се лед покрене, у највећој опасности су барже које би лед могао да понесе према мосту. Шеф Лучке капетаније у Смедереву Хранислав Мирковић каже да су сви заповедници бродова на дужности.

Како би избегли штету какву су имали власници пловила у Београду и Новом Саду, бродари у Смедереву покушавају да евакуишу своје чамце и бродове.

Од леда, то јест његовог померања и топљења у овом тренутку страхују мештани у близини свих великих река. Ипак, надлежни кажу да овом брзином топљења не прети опасност од бујица, па за сада нема потребе да се прогласе редовне мере одбране од поплава.

"Кроз Мађарску нема новог леда, на доњом току Дунава дошло је до померања леда и то је процес који ће трајати наредних 4-5 дана, до потпуног топљења леда, без икакве шансе да се формирају велике ледене баријере", каже Александар Продановић, директор Дирекције за воде.

На више брана у Војводини проглашена је ванредна одбрана од загушења ледом, саопштио је Покрајински штаб за ванредне ситуације.

Ванредна одбрана је проглашена на брани Велико Средиште на Марковачком потоку, затим на брани са акумулацијом Месић на потоку Месић, као и на брани са акумулацијом Љуково на Љуковачком потоку, наводи се у саопштењу.

Проглашена је ванредна одбрана од леда и на брани са акумулацијом Шидска Шидина на водотоку Шидина, на брани са акумулацијом Мохарач на водотоку Мохарач, на брани са акумулацијом Борковац на каналу Борковац, као и на брани са акумулацијом Павловци на каналу Кудош, пише у саопштењу.

Нова могућа последица временских неприлика могла би да буде појава клизишта, каже начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић. Марић је рекао да ће се о томе говорити сутра на седници Републичког штаба за ванредне ситуације.

"Што се тиче снега, већ трећи дан заредом је много боља ситуација. Теренским возилима дневно ослобађамо пут до између 8.000 и 10.000 људи. Најугроженије су још 2.453 особе до којих се може само хеликоптером", рекао је Марић агенцији Бета. "Очекујем да се сутра укине ванредна ситуација у целој земљи", додао је Марић.

Начелник Сектора за ванредне ситуације навео је да су 22 особе пронађене мртве током ледених дана, а да се једна води као нестала, као и да је 303 спасено из критичних ситуација.

Нововарошки Дом здравља од данас је без грејања, јер је снег са неприступачног крова пао и покидао цеви топловода. На срећу, није покидан крак топловода за болничка одељења у којима је тренутно тридесетак пацијената.

Нове цеви, уз одобрење ужичког Здравственог центра, сутра ће бити набављене, те се очекује да ће квар бити отклоњен у наредна два дана, потврдио је РТС-у председник општине Нова Варош.

Иначе, у Новој Вароши је у току скидање снега са кровова свих критичних зграда.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво