Читај ми!

Ледене санте јаче од бродова

Лед на Дунаву уништио земунску марину. Мостови нису угрожени, кажу у Градском штабу за ванредне ситуације. Ангажована три ледоломца. Током ноћи извучено 10 пловила. Дунав код Смедерева потпуно залеђен, код Голупца лед почео полако да се топи.

18.25 - Брод-ресторан на Дунаву у Новом Саду почео да тоне.

17.42 - Мајка и син, Лепосава и Жарко Перичин, највероватније се смрзли се у својој кући у фрушкогорском селу Гргуревци, на подручју Сремске Митровице, чека се званичан налаз лекара.

16.59 - Дунавом до Београда стиже још око 20 километара леда, проблема нема, јер му ледоломци отварају пут, саопштавају "Београдводе".

16.25 - Нема опасности од ледених баријера и поплава на Дунаву, ни на другим већим рекама, рекао Александар Продановић, Дирекција за воде.

15.34 - Барже усидрене изнад Панчевачког моста не угрожавају ни мост ни пловни пут, речено на седници Градског штаба за ванредне ситуације.

14.33 - Моторни потискивачи "Топола", "Каблар" и "Александар" разгрћу лед у дунавском рукавцу код Земуна, ракао Зоран Матић, "Београдводе".

12.05 - Потрошња струје смањена у односу на претходне дане. Испорука струје привреди нормализована, поручују из ЕПС-а.

11.00 - Хидроелектрана "Ђердап 1" није угрожена због леда на Дунаву, каже заменик директора Александар Челебић.

10.55 - Данас састанак стручно-оперативног тима за праћење стања на рекама, најавио Предраг Марић.

После драме на залеђеном Дунаву код земунске марине, у Градском штабу за ванредне ситуације кажу да људски животи и инфраструктурни објекти у Београду нису угрожени.

Током ноћи извучено је десетак пловила, а штета се процењују на више од милион евра. Власници пловила спасавају што се спасти може и кажу да нису одговорни, јер нису имали техничких могућности да чамце извуку на обалу. Надлежни тврде супротно.

Зоран Матић из "Београд Вода" каже да је лед могао да се предвиди и да, кад се зна да ће бити леда, чамце треба извући.

"Овај део одговорно тврдим - од 'Радецког', на потезу до 4. јула нико није имао физичку ни техничку могућност да извуче своја пловила", каже председник Наутичког клуба Земун Миле Бошњак.

Земунској марини лед је претио и пре пола века. Тада је штета била мања, али је мање било и чамаца. Данас, се прстом упире у ледоломце.

"Зато и постоје ледоломци, али изгледа да код нас све постоји само на папиру и ови штабови који су клели у те неке ледоломце који су дошли из Мађарске и мистериозно се вратили, нико није ни такао једну санту леда овде, било је овде још и више леда и пре 10 година, али је неко радио посао", каже власник пловила Војкан Миленковић.

Плутајући лед јуче је потпуно уништио марину, потопио један брод-ресторан, а претходно код дорћолског кеја откачио шест баржи, због чега је, на кратко, за саобраћај био затворен Панчевачки мост. 

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић каже да власници чамаца не треба да извлаче своја пловила ако ће ризиковати сопствени живот.

Само за каско осигуране чамце извесна одштета, речено је данас Танјугу у друштвима за осигурање имовине. Власници могу одштету да траже од марина, јер оне наплаћују осигурање пловила на везу. На Дунаву код Земуна оштећено је или уништено око 100 разних пловила.

Међутим, власници чамаца и пловила на везу у маринама на Дунаву и другим рекама, како тврде осигуравачи, требало би да траже одштету од власника марина, који је био дужан да осигура сва пловила на везу, зато што им ту услугу наплаћује.

Лед не угрожава "Ђердап"  

Проблеми су били на Дунаву код Новог Сада. "У нареднa 24 сата имамо кретање леда и после тога ситуација треба да се стабилизује, што се тиче поплава на Дунаву и приобаљу не очекујемо погоршање ситуације", рекао је Марић. Корито реке је на ниском нивоу дуж целог тока Дунава.

Један брод-ресторан на Дунаву у Новом Саду почео је данас да тоне. Санте леда су га пре неколико дана откинуле са сајли којима је био везан за обалу и помериле стотинак метара низводно.

Брод-ресторан се накривио и делом потонуо. Власника каже да се пловило држи за обалу са две слабе сајле. Ангажовани су рониоци да утврде колико је брод оштећен и какве су шансе да се спасе потонућа.

Прозводња струје у хидроелектрани "Ђердап 1" постепено се повећава због већег дотока Дунава, изјавио је заменик директора Александар Челебић и додао да та хидроелектрана није угрожена због ледостаја на Дунаву.

На Дунаву код Смедерева лед за сада мирује. Површина воде је залеђена, а тако је све до изнад Гроцке. Могуће је да лед на овом току Дунава крене вечерас или сутра.

Директор "Србијавода" Никола Марјановић каже да је тешко рећи који део је најугроженији када су у питању могуће поплаве. На Ибру је разбијан и покренут лед и на њему нема чепа, каже Марјановић.

Код Голупца је ситуација стабилна, јер се лед постепено отапа, па за сада не прети опасност од његовог нагомилавања у Ђердапској клисури и настанка такозваних ледених чепова.

У Краљеву су формирани тимови и опертивни план за одбрану од поплава у случају наглог топљења снега.

Из корита Ибра багер уклања углавном вештачке препреке које би могле да праве проблеме при бујичним водама. За одбрану индустријске зоне на обали Мораве обезбеђено је 5.000 врећа и око 300 кубика песка.

Иако у целој земљи температура расте, у тешко приступачним крајевима и даље је завејано око 3.300 људи и до њих се може доћи само хеликоптером. Од почетка снежног невремена 297 људи је спасено.

"Очекујем да се у среду на седници Штаба за ванредне ситуације изађе са предлогом да се ванредна ситуација остави у три округа, а да се следеће суботе расправља о потпуном укидању ванредне ситуације, ако догађаји буду ишли у прилог томе", каже Марић.

Мостови безбедни

На седници Градског штаба за ванредне ситуације речено је да људски животи нису угрожени, да ниједан инфраструктурни објекат није угрожен, да су мостови безбедни и под сталном контролом и да нема опасности од поплава.

Јавно водопривредно предузеће "Београдводе" ангажовало је брод "Александар", брод "Каблар", а акцији ломљења леда на Дунавском рукавцу прикључио се и брод "Топола", речено је на синоћној седници.

Та пловила ангажована су на стварању воденог пута за нови лед који пристиже узводно, а ради се на правцу од Ушћа до Земуна, кроз дунавски рукавац.

Ситуацију контролишу припадници Речне полиције, "Београдвода", Управе за ванредне ситуације, Саобраћајне и Комуналне полиције.

У Штабу подсећају да је током протеклих дана Лучка капетанија "Београд" обуставила пловидбу и издала саопштење свим власницима плутајућих објеката, кућица, сплавова и чамаца да обезбеде непрекидан надзор и предузму све потребне мере ради сигурности својих објеката.

Узводно се очекује већа количина леда, али ће, како кажу у "Београдводама", тај лед проћи кроз Београд у наредна 24 сата, када ће се и стање на Дунаву нормализовати", рекао је Слободан Шолевић, заменик командатна Градског штаба за ванредне ситуације.

Деловањем у последње две недеље, на Сави није дошло до већих проблема, јер је Град Београд ангажовао три брода са 24-часовним дежурствима, који су ломили ледене чепове, закључено је на седници, а наведено у саопштењу градске Службе за информисање.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво