Ванредна ситуација до среде?

Републички штаб за ванредне ситуације предложио Влади да упути додатних 105 милиона динара помоћи локалним самоуправама. Ванредна ситуација и даље на снази. Тело Момчила Николића извучено из језера Перућац. Стрепи се од поплава, посебно јер један број канала није очишћен.

16.29 - Тело Момчила Николића извучено из језера Перућац, каже командир батаљона Ватрогасно-спасилачке јединице Ужице Саша Цицварић.

15.52 - Рониоци лоцирали леш Момчила Николића из Растишта, кога је однела снежна лавина. Леш се налази на око 70 метара од обале језера Перућац и на око 45 метара дубине. 

12.55 - Основне и средње школе и факултети у понедељак почињу да раде. У понедељак неће радити 63 школе, рекао министар просвете и науке Жарко Обрадовић.

12.50 - Због прокишњавања дела кровне конструкције, Југословенско драмско позориште до 28. фебруара отказује представе које су на репертоару на Великој сцени "Љуба Тадић".

12.35 - Републички штаб за ванредне ситуације предложиће Влади да одобри угроженим општинама нову помоћ од 105 милиона динара.

Републички штаб за ванредне ситуације предложио је Влади Србије да одреди 105 милиона динара помоћи локалним самоуправама за санирање последица од елементарних непогода и снега, као и да продужи време ангажовања додатне механизације за још пет дана.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да ''полако излазимо из ванредне ситуције'', и додао да нисмо једина земља у региону која је захваћена снежним невременом.

''Снег није први пут пао, али смо ми први пут реаговали како је дефинисано законом о ванредним ситуацијама'', рекао је Дачић.

Републички штаб за ванредне ситуације оформио је и Тим за праћење ситуације на рекама, на чијем челу ће бити Александар Продановић, директор Републичке дирекције за воде.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић рекао је да је тренутно стање у односу на претходни период много боље и да је тренутно "одсечено" 3.700 људи до којих се може доћи само хеликоптерима.

Марић је навео да је најтежа ситуација у општинама Прибој, Сјеница и Нова Варош и изразио наду да ће у наредних 48 сати ситуација да се побољша и у тим општинама. У Црној Трави и на југу Србије снежни покривач је повећан за пола метра током протекла 24 сата.

Према његовим речима, 283 особе је до сада спасено, док је 21 особа настрадала.

На угроженим територијама је ангажовано 190 додатних машина за рашчишћавање снега, рекао је Марић и поновио да су угрожене општине изразиле потребу за нафтом, бензином и материјалном помоћи.

У среду ће бити одржана и нова седница Штаба за ванредне ситуације када ће се одлучивати у евентуалном укидању ванредне ситуације у Србији.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић рекао је да основне и средње школе и факултети од понедељка почињу да раде, осим мањег броја установа у подручјима угроженим снегом.

Од 1.796 школа, у понедељак неће радити 63, или свега 3,4 одсто установа, рекао је Обрадовић и навео да школе неће радити на подручју Сјенице, Тутина, Ивањице, Смедерева и Зајечара.

Према његовим речима 176 школа има проблем са прокишњавањем, али ће већина њих од понедељка моћи да ради.

Обрадовић је истакао да је направљен план надоканде часова и да ће све активности планиране прогамом рада бити испуњене.

Генерални директор Електропривреде Србије Драгомир Марковић рекао је да је  Србији у протекла 24 сата осетно опала потрошња струје и да од понедељка привредни сектор може да ради без рестрикција.

Иначе, најтежи део зиме пролази и нових ледених дана, према прогнозама, не би требало да буде. Међутим, нови проблем могле би да буду поплаве. Могуће су бујичне поплаве на Власини, Тимоку и Јужној Морави. Проблем би могли да направе и неочишћени канали.

Одлазе ледоломци

Два ледоломца "Сечењи" и "Јекторо 7" враћају се из Апатина у своју матичну луку у Мађарској. Они у последња три дана нису имали посла, иако се очекивало да ће ледене санте доћи Дунавом и створити проблеме на местима где је река закривљена код Апатина и Даља.

Дунав је од Новог Сада до Сланкамена потпуно окован ледом, дебљина је у просеку од 10 до 25 центиметара, саопштило је Јавно водопривредно предузеће Воде Војводине.

Мирко Галоња из Вода Војводине рекао је за РТС да је хидрометеоролошка ситуација повољна и да не очекује веће проблема због кретања леда на Дунаву. Међутим, Галоња додаје да се са ледом никад не зна и да ће све расположиве екипе бити на опрезу.

Дунав је, од границе с Мађарском до Новог Сада, покривен ледом 5 до 30 одсто, и реч је о покретном леду, а померање леда на Дунаву код Новог Сада изазвало је велику штету на сплавовима, чамцима, бродићима и речним кућицама.

Шеф Лучке капетаније у Смедереву Хранислав Мирковић оценио је да је неозбиљно прогнозирати развој ситуације на Дунаву код Смедерева, јер се, како је рекао све може променити за трен.

Мирковић је рекао да су ледоломци који су из Апатина враћени у Мађарску, неопходни на Дунаву у Србији.

Лука Нови Сад претрпела је штету која се може проценити на око пола милиона евра, због забране пловидбе на рекама услед појаве леда, кажу у луци.

На тешке последице зиме упозоравају и из Горњег Милановца. Привреда ове општине трпи огромне губитке због смањене испоруке електричне енергије због чега ће хитно да се тражи нормализација у снабдевању, закључак је Општинског штаба за ванредне ситуације.

Председник општине Милисав Мирковић рекао је агенцији Бета да терет штедње електричне енергије није равномерно распоређен за читаву Србију, при чему трпе поједине општине и градови и да то мора да се промени.

Мирковић је рекао да је у Горњем Милановцу потрошња струје смањена за 35 одсто и да је то највећа уштеда у Србији.

Стабилно, али и даље треба да се штеди

Стабилизована је производња угља на површинским коповима највећег угљенокопа у Србији, и одвоз лигнита у термоелектране, саопштио је Рударски басен Колубара. За време празника радили су сви угљени системи, па је 15. фебруара ископано више од 80 хиљада тона угља.

Електропривреда Србије саопштава да електроенергетски систем ради стабилно, али да је и даље неопходно штедети струју.

На подручју Краљева још увек је завејано 160 километара планинских путева, који воде до 145 домаћинстава са укупно 257 житеља, рекао је Танјугу начелник градског Штаба за ванредне ситуације Радоица Кочовић.

Највећи број завејаних домаћинстава у планинама изнад Ушћа и Студенице, на висоравни Рудно, као и на обронцима Гоча и Гледићких планина.

Влада Србије послала је још 215 тона дизел горива и хиљаду и по тона литара безоловног бензина општинама у којима има највише проблема у рашчишћавању завејаних путева.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 19. феб 2012, 08:20) - anonymous [нерегистровани]

Prolece je za koji dan

Javljam Vam se svima iz jedne zapadne drzave ne tako daleko od Srbije.Ovde je dnevna temperatura vec 8 stepeni i pravo je prolece,
znaci i kod Vas ce biti tako za koji dan.Cini mi se da je zima gotova,bar ona sibirska, e sada ce naj verovatnije doci poplave, ali ne svuda.

(субота, 18. феб 2012, 23:13) - boban [нерегистровани]

skole

vazno da se mostovi po bg prave a sto skole prokisnjavaju nije vazno

(субота, 18. феб 2012, 22:54) - anonymous [нерегистровани]

anonymous

Saučešće porodici gospodina Nikolića.

(субота, 18. феб 2012, 22:28) - anonymous [нерегистровани]

sjenica

jel ovo vazi samo za osnovne skole ili i za srednje skole? :D

(субота, 18. феб 2012, 17:38) - anonymous [нерегистровани]

Indjija

A sta je sa putom do Slankamena? Ne samo da je Dunav zaledjen nego je i put ne prociscen. I u tom selu je 700 ljudi odseceno od sveta. Zasto o tome niko ne pise.

(субота, 18. феб 2012, 16:31) - sunshine [нерегистровани]

...

nek prodje sto pre... ali mislim da je sad ovakvo vreme jos rizicnije za polazak u skolu, iako smo u plusu, jer pocinje da se topi led i pada sa krovova...pored toga i dosta skola prokisnjava...

(субота, 18. феб 2012, 14:39) - игор секулић [нерегистровани]

неволим зиму.

Jедва ћекам пролеће.

(субота, 18. феб 2012, 13:14) - anonymous [нерегистровани]

dunav

da li mi zivimo na nekoj drugoj planeti....posaljite kamere da snime ledeni cep,koji se formirao kod Golupca,pa onda nadlezni neka kazu da nema opasnosti od poplava...