Читај ми!

Дан Књажевско-српског театра

Статуета Јоаким Вујић, за допринос позоришном животу Србије, додељена Властимиру Ђузи Стојиљковићу, а Прстен са ликом Јоакима Вујића глумици Горици Поповић.

Најстарије српско позориште, Књажевско-српски театар у Крагујевцу, основано на Сретење 1835,  обележава 177 година од премијере прве представе  „Фернандо и Јарика". Представу одиграну у част кнеза Милоша Обреновића и тадашњих народних представника, режирао је Јоаким Вујић.

И ове године, на Дан театра, додељени су Статуета и Јоакимов прстен. Статуета Јоаким Вујић припала је великану српског глумишта Властимиру Ђузи Стојиљковићу,  док је Јоакимов прстен уручен глумици Горици Поповић.

О Властимиру Стојиљковићу знају све они који су га гледали тек у по којој улози, и о њему не знају ништа они који су гледали све лекове које је тумачио. Јер он је глумац, а то је тајна у којој нема тајни. За шест деценија одиграо је много незаборавних  улога, укупно - више од 130.

"За награде никада није касно, поготову када човек осећа да мало клизи", рекао је Ђуза Стојиљковић, нагласивши да је Статуета Јоаким Вујић за њега велика награда.

Не мање важно признање, Јоакимов прстен, припао је првакињи Атељеа 212, Крагујевчанки Горици Поповић која се, како стоји у образложењу жирија, годинама несебично давала крагујевачкој и позоришној публици Србије.

"У овом позоришту, ја сам дословно проходала и одрасла", рекла је Горица Поповић. "На овој сцени сам први пут видела шта значи театар и гледала прве позоришне предствае, од великог Бранислава Нушића до светских класика. Признање ми је тим пре важније и драже јер сам га добила у свом граду, у свом позоришту."

Омаж "У славу Крагујевца", овдашњим глумцима, редитељима, писцима, бившим и садашњим управницима, заљубљеницима у позориште, режирао је Небојша Брадић. Музичко сценским приказом одато је признање најстаријем позоришту у Срба и додељене награде најуспешнијима у протеклој сезони.

Редитељ Небојша Брадић, уметнички директор позоришта, најавио је нове представе у овој сезони и подсетио на потребу да Крагујевац коначно добије нову зграду театра:

"За успешно позориште важно је имати добар ансамбл, добре глумце и добар репертоар. Тада ћете имати и публику и успех. Ипак, да би позориште заиста било успешно, неопходно је да има и одговарајуће услове. То у Крагујевцу, нажалост није случај, али се надамо да ће се и то променити."

Награде се уручене глумацу Милошу Крстовићу и музичком уреднику Књажевско-српског театра Драгославу Танасковићу.

На сцени првог српског позориша појавио се и некадашњи првак, популарни глумац Љубомир Убавкић Пендула.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво