Читај ми!

Расте број жртава зиме

Хладни талас у Србији однео још четири живота, па је број жртава достигао 23. Из критичних места до сада спасено 200 особа. Снег веје у већем делу земље, а снажан ветар ствара снежне наносе. Најугроженијим општинама испоручена 51 тона хране.

19.54 - Штаб за ванредне ситуације у Краљеву упутиће захтев Републичком штабу за помоћ у механизацији и гориву, јер не може сопственим снагама да се пробије до свих заселака, рекао градоначелник Љубиша Симовић.

19.30 - Спасиоци успели да стигну до завејане труднице у прибојској општини, јавља дописник РТС-а Јелена Божовић.

18.22 - Старија жена пронађена мртва у снегу у селу Станча код Краљева, потврдио градоначелник Краљева Љубиша Симовић.

14.29 - У току акција спасавања две труднице из завејених кућа у селима Булићи и Забрањица, код Прибоја, саопштено је из Штаба за ванредне ситуације те општине.

12.55 - Растислав Петровић из Београда (67) пронађен је мртав у својој кући у селу Липље, код Љига, а претпоставља се да је смрзавање узрок смрти.

12.20 - Седам путника аутобуса на линији Бор-Београд, међу којима су и двоје деце, завејани су на 25 километара од Бора у месту Лековите Воде. Путници нису угрожени.

10.53 - Мртав, неидентификован мушкарац, стар око 50 година, пронађен је у напуштеној кући у Новом Саду, а сумња се да је смрзавање узрок његове смрти.

10.32 - У селу Станча код Краљева пронађена мртва у снегу Нада Туфегџић (68), потврђено дописнику РТС-а у краљевачкој полицији.

Јак ветар и снег створили су додатне проблеме у већем делу земље. Око 50.000 људи у Србији још увек је завејано у својим кућама до којих су непроходни путеви, а чије рашчишћавање додатно успорава снег који поново пада. Данас је четири људи умрло од смрзавања.

Најмање три особе страдале су у снежној лавини на Космету, тако да је укупан број жртава невремена 23.

У селу Станча на 20-ак километара од Краљева данас је пронађена мртва Нада Туфегџић (68) која се смрзла у снегу на 500 метара од своје куће, потврдио је РТС-у начелник полицијске управе у Краљеву Богољуб Живковић. Она се враћала од комшија удаљених око један километар. Пронађене су и две смрзнуте особе, у Новом Саду и у Љигу.

Због невремена у Србији је угрожено око 70.000 људи, а помоћ је потребна за 40.000 старих и немоћних, рекао је министар рада и социјалне политике Расим Љајић.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић је истакао да је током прошле седмице очишћен пут за око 20.000 људи из домаћинстава, која су била "одсечена од спољне комуникације". Из критичних места до сада спасено 200 особа.

"Овај нови снег ће свакако успорити рад механизације", рекао је Марић.

На основу одлуке Владе Србије, МУП је у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације најугроженијим општинама испоручио 51 тону хране. Испорука ће бити настављена наредних дана по приоритетима.

Једна од најугроженијих општина је Куршумлија. Према подацима Кризног штаба у тој општини је завејано 30 села у којима живи више од 2.000 становника, а евакуисано је око 30 најугрожнијих људи и у току је достава лекова најугроженијим становницима планинских села.

Председница општине Весна Јаковљевић рекла је да у Куршумлији има много угрожених и да је тој општини хитно потребна помоћ Владе Србије, јер је неколико планинских села потпуно завејано и није познато шта је са мештанима.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић рекао је током посете  Сагоњеву обећао је помоћ Владе најугроженијим домаћинствима у тој општини.

Снег и лед на путевима

У планинским пределима Сјенице, Новог Пазара, Пријепоља и Ивањице, иако је проходна једна трака, не саветује се коришћење путева. На путним превојима саобраћајна полиција је забранила теретни саобраћај.

Саобраћај додатно отежава јак ветар који ствара снежне наносе, нарочито у региону Београда, Срема и већем делу источне Србије. Из "Путева Србије" упозоравају на поледицу, јер се испод новонападалог снежног покривача, услед јаког мраза, на појединим деоницама створио лед.

На аутопутевима, у брзој и зауставној траци има местимично снега до три центиметра, док на путевима првог и другог приоритета у нижим пределима има снега до пет центиметара. На регионалним путевима у планинским пределима саобраћај је отежан због снега којег на коловозу има и до 10 центиметара, упозоравају из Ауто-мото савеза Србије.

Због лоших временских услова, аутобуси "Косметпревоза" данас не саобраћају из Косовске Митровице за Београд и према другим градовима у централној Србији.

Саобраћај у Београду одвија се веома успорено и отежано. Екипе зимске службе Београда раде отежано због јаког ветра, наноса и снега који непрестано веје. Хитна помоћ Београда интервенисала је у претходна 24 часа рекордних 300 пута јер је повећан број падова због снега и поледице. Београдски аеродром отворен је за саобраћај.

На рекама у Србији не постоји опасност од формирања ледених брана и лед који се формирао на рекама не треба да плаши грађане, изјавио је Танјугу директор Републичке дирекције за воде Александар Продановић.

Он је рекао да лед који се формирао на рекама није опасан док не дође до отапања, поплавних таласа и повећања брзине протока воде која је на Дунаву, као и другим рекама, за сада веома мала. Како је навео, проблема су могући тек за 20 дана и то на сужењима и оштрим кривинама река.

Саобраћај на београдском аеродрому "Никола Тесла" функционише без потешкоћа.

Струја се штеди, али недовољно

Електропривреда Србије саопштава да се дневна потрошња електричне енергије смањила за седам милиона киловат-сати, захваљујући одлуци Владе да се искључе индустријски купци који нису од виталног значаја.

Уочавају се и први, додуше мали ефекти смањења потрошње струје у домаћинствима. Наводећи да рестрикције за грађане нису у плану, ЕПС позива на још већу штедњу и одговорно понашање.

Јака кошава која дува већ 12 сати у подручју Костолца прави велике снежне наносе посебно на Површинском копу Дрмно, али се производња упркос екстремно ниским температурама одвија редовно и термоелектранама испоручује близу 25.000 тона угља дневно.

Влада је, ради заштите електроенергетског система, наложила "Електропривреди" и "Електромрежи" да искључи више од 2.000 установа и предузећа.

Ради спречавања редукција и искључења електричне енергије грађанима, Влада Републике Србије наложила је Јавном предузећу Електромрежа Србије да све нето прекограничне преносне капацитете у смеру ка Србији ноћас од поноћи до 29. фебруара ове године стави на располагање јавном предузећу Електропривреда Србије.

Овом мером се суспендује тржиште прекограничних капацитета и омогућава да се електрична енергија из транзита усмери за потребе Србије.

Влада је донела и одлуку да петак 17. фебруар буде нерадан дан, после Дана државности који се празнује 15. и 16. фебруара.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво