Расте број жртава зиме

Хладни талас у Србији однео још четири живота, па је број жртава достигао 23. Из критичних места до сада спасено 200 особа. Снег веје у већем делу земље, а снажан ветар ствара снежне наносе. Најугроженијим општинама испоручена 51 тона хране.

19.54 - Штаб за ванредне ситуације у Краљеву упутиће захтев Републичком штабу за помоћ у механизацији и гориву, јер не може сопственим снагама да се пробије до свих заселака, рекао градоначелник Љубиша Симовић.

19.30 - Спасиоци успели да стигну до завејане труднице у прибојској општини, јавља дописник РТС-а Јелена Божовић.

18.22 - Старија жена пронађена мртва у снегу у селу Станча код Краљева, потврдио градоначелник Краљева Љубиша Симовић.

14.29 - У току акција спасавања две труднице из завејених кућа у селима Булићи и Забрањица, код Прибоја, саопштено је из Штаба за ванредне ситуације те општине.

12.55 - Растислав Петровић из Београда (67) пронађен је мртав у својој кући у селу Липље, код Љига, а претпоставља се да је смрзавање узрок смрти.

12.20 - Седам путника аутобуса на линији Бор-Београд, међу којима су и двоје деце, завејани су на 25 километара од Бора у месту Лековите Воде. Путници нису угрожени.

10.53 - Мртав, неидентификован мушкарац, стар око 50 година, пронађен је у напуштеној кући у Новом Саду, а сумња се да је смрзавање узрок његове смрти.

10.32 - У селу Станча код Краљева пронађена мртва у снегу Нада Туфегџић (68), потврђено дописнику РТС-а у краљевачкој полицији.

Јак ветар и снег створили су додатне проблеме у већем делу земље. Око 50.000 људи у Србији још увек је завејано у својим кућама до којих су непроходни путеви, а чије рашчишћавање додатно успорава снег који поново пада. Данас је четири људи умрло од смрзавања.

Најмање три особе страдале су у снежној лавини на Космету, тако да је укупан број жртава невремена 23.

У селу Станча на 20-ак километара од Краљева данас је пронађена мртва Нада Туфегџић (68) која се смрзла у снегу на 500 метара од своје куће, потврдио је РТС-у начелник полицијске управе у Краљеву Богољуб Живковић. Она се враћала од комшија удаљених око један километар. Пронађене су и две смрзнуте особе, у Новом Саду и у Љигу.

Због невремена у Србији је угрожено око 70.000 људи, а помоћ је потребна за 40.000 старих и немоћних, рекао је министар рада и социјалне политике Расим Љајић.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић је истакао да је током прошле седмице очишћен пут за око 20.000 људи из домаћинстава, која су била "одсечена од спољне комуникације". Из критичних места до сада спасено 200 особа.

"Овај нови снег ће свакако успорити рад механизације", рекао је Марић.

На основу одлуке Владе Србије, МУП је у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације најугроженијим општинама испоручио 51 тону хране. Испорука ће бити настављена наредних дана по приоритетима.

Једна од најугроженијих општина је Куршумлија. Према подацима Кризног штаба у тој општини је завејано 30 села у којима живи више од 2.000 становника, а евакуисано је око 30 најугрожнијих људи и у току је достава лекова најугроженијим становницима планинских села.

Председница општине Весна Јаковљевић рекла је да у Куршумлији има много угрожених и да је тој општини хитно потребна помоћ Владе Србије, јер је неколико планинских села потпуно завејано и није познато шта је са мештанима.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић рекао је током посете  Сагоњеву обећао је помоћ Владе најугроженијим домаћинствима у тој општини.

Снег и лед на путевима

У планинским пределима Сјенице, Новог Пазара, Пријепоља и Ивањице, иако је проходна једна трака, не саветује се коришћење путева. На путним превојима саобраћајна полиција је забранила теретни саобраћај.

Саобраћај додатно отежава јак ветар који ствара снежне наносе, нарочито у региону Београда, Срема и већем делу источне Србије. Из "Путева Србије" упозоравају на поледицу, јер се испод новонападалог снежног покривача, услед јаког мраза, на појединим деоницама створио лед.

На аутопутевима, у брзој и зауставној траци има местимично снега до три центиметра, док на путевима првог и другог приоритета у нижим пределима има снега до пет центиметара. На регионалним путевима у планинским пределима саобраћај је отежан због снега којег на коловозу има и до 10 центиметара, упозоравају из Ауто-мото савеза Србије.

Због лоших временских услова, аутобуси "Косметпревоза" данас не саобраћају из Косовске Митровице за Београд и према другим градовима у централној Србији.

Саобраћај у Београду одвија се веома успорено и отежано. Екипе зимске службе Београда раде отежано због јаког ветра, наноса и снега који непрестано веје. Хитна помоћ Београда интервенисала је у претходна 24 часа рекордних 300 пута јер је повећан број падова због снега и поледице. Београдски аеродром отворен је за саобраћај.

На рекама у Србији не постоји опасност од формирања ледених брана и лед који се формирао на рекама не треба да плаши грађане, изјавио је Танјугу директор Републичке дирекције за воде Александар Продановић.

Он је рекао да лед који се формирао на рекама није опасан док не дође до отапања, поплавних таласа и повећања брзине протока воде која је на Дунаву, као и другим рекама, за сада веома мала. Како је навео, проблема су могући тек за 20 дана и то на сужењима и оштрим кривинама река.

Саобраћај на београдском аеродрому "Никола Тесла" функционише без потешкоћа.

Струја се штеди, али недовољно

Електропривреда Србије саопштава да се дневна потрошња електричне енергије смањила за седам милиона киловат-сати, захваљујући одлуци Владе да се искључе индустријски купци који нису од виталног значаја.

Уочавају се и први, додуше мали ефекти смањења потрошње струје у домаћинствима. Наводећи да рестрикције за грађане нису у плану, ЕПС позива на још већу штедњу и одговорно понашање.

Јака кошава која дува већ 12 сати у подручју Костолца прави велике снежне наносе посебно на Површинском копу Дрмно, али се производња упркос екстремно ниским температурама одвија редовно и термоелектранама испоручује близу 25.000 тона угља дневно.

Влада је, ради заштите електроенергетског система, наложила "Електропривреди" и "Електромрежи" да искључи више од 2.000 установа и предузећа.

Ради спречавања редукција и искључења електричне енергије грађанима, Влада Републике Србије наложила је Јавном предузећу Електромрежа Србије да све нето прекограничне преносне капацитете у смеру ка Србији ноћас од поноћи до 29. фебруара ове године стави на располагање јавном предузећу Електропривреда Србије.

Овом мером се суспендује тржиште прекограничних капацитета и омогућава да се електрична енергија из транзита усмери за потребе Србије.

Влада је донела и одлуку да петак 17. фебруар буде нерадан дан, после Дана државности који се празнује 15. и 16. фебруара.

број коментара 24 Пошаљи коментар
(среда, 15. феб 2012, 09:22) - Milan [нерегистровани]

otvoreno pismo

Povodom ovih hladnih ledenih dana u Nišu i proglašenja vanredne situacije u Srbiji. Zahtev Milana Radojkovića Opštini "Palilula" u Nišu (predmet predat 6 februara.2012 god.) na kojoj živim u ulici Rudničkoj broj 14 da mi HITNO! pomogne kod Distribucije u Nišu da mi se isključena struja na električnom brojilu (strujomeru) ponovo priključi,kako bi preživeo ove hladne ledene dane jer sam bez struje a drugi način grejanja u zgradi ne postoji. Obrazloženje Imam problem sa strujom. Smatram da imam pravo na život u ovoj zemlji dostojan čoveku. Smrzavao sam se od hladnoće u ovim ledenim hladnim danima. Narušeno mi je zdravlje i život mi je bio ugrožen.Imao sam visoku temperaturu i zagrevao sam se ciglama koje sam odnosio van stana da bi ih zagrejao na nekoj peći a zatim zagrejane i umotane u krpu stavljao u krevet i tako provodio ove hladne dane. Naravno da ovakvo grejanje nije bilo dovoljno.Problem sa strujom je predhodio kada mi je majka Biljana Radojković,medecinska sestra Hirurške klinike u Nišu, koja je mnogim bolesnim pomogla samo sebi nije mogla da pomogne kada se razbolela i 27.marta 2009 godine je umrla. Zastareli dugovi moje pokojne majke potiču davno još iz perioda demokratskih promena kada su građani u Nišu pozivani da bacaju svoje račune za struju u nekom buretu. S tim zastarelim dugom koji po zakonu O obligacijama zastareva nakon godinu dana ja nemam nikakve veze.Nakon smrti moje majke 27.marta 2009 godine svaki prispeli račun za struju sam redovno plaćao( dokaz uplatnice o izvršenoj uplati) sa mojom naznakom na poleđini računa za struju za redovan utrošak električne energije koju utrošim svakog meseca. To se nije sviđalo Elektro-distribuciji u Nišu te su mi isključili struju da se danas u ovim hladnim ledenim zimskim danima smrzavam i kada je u celoj Srbiji proglašena vanredna situacija kada treba LJUDIMA POMOĆI. Rešenje problema je DA MI SE UKLJUČI STRUJA HITNO! a ja ću za svaki mesec za redovan utrošak električne energije da platim, i da mi se sa ovakvim postupcima ne ugrožava PRAVO NA ŽIVOT. Ja sam posle smrti moje majke socijalni slučaj bez socijalne pomoći.Najveća pomoć meni bila bi da mi pomognete da mi se priključi struja a da ja za redovan utrošak električne energije platim i da mi se ne dovodi život u pitanje.Vanredan sam učenik Tehničke elektrotehničke škole u Nišu,i kad platim sve redovne račune ostaje mi malo novaca za preživljavanje.Moj najveći problem je struja. Unapred zahvalan! Milan Radojković,ul.Rudnička 14, 18000 Niš

(уторак, 14. феб 2012, 12:11) - Sisam vesla [нерегистровани]

Objava komentara

Nenormalno je da se u Beogradu ulaže toliko truda, vremena, para, ljudi i drugih resursa, kako bi život, i u ovim uslovima, nastavio da funkcioniše potpuno normalno, a istovremeno je ogroman deo unutrašnjosti i juga Srbije potpuno odsečen od sveta, jer nema dovoljno ni mehanizacije, ni ljudi, ni para. Nenormalno je i da nije urađena reorganizacija linija javnog prevoza, da se čiste i uličice drugog, trećeg ili ko zna kog reda. Nije urađeno ništa ni da se, kada je na snazi vanredno stanje, najviši prioritet postavi na javni prevoz, uz drastično smanjivanje broja privatnih automobila na ulicama, koji samo prave gužvu i blokiraju saobraćaj. Konačno, nenormalno je i da komunalna policija, koje ionako nigde nema (u mom delu grada ih nikada nisam video), poziraju za kamere kako pomažu ljudima da siđu niz stepenice, nose namirnice ili šetaju kučiće. Ako ih po dvoje spušta jednog Beograđanina niz stepenice, onda nam je potrebno 3,2 miliona policajaca, a gradonačelnik reče da je dovoljno jedan policajac na svakih 5000 građana?! Zato policija treba da se mane ćorava posla i da obrati pažnju na to da li se čisti sneg i da drastično kažnjava sve bahata i bezobrazne koji parkiraju automobile na jedva prohodnim trotoarima, ulazima i pešačkim prelazima.

(субота, 11. феб 2012, 17:58) - Михаил Россия [нерегистровани]

Русская зима

Kod nas ovakve zime nisu retkost ali za juzne zemlje poput Srbije to je teska situacija. Naravno da za prezivljavanje u takvim okolnostima potrebno sto vise tehnike za ciscenje snega, dovoljne zalihe energenata za termoelektrane, dovoljna kolicina dezurnih ekipa za vanredne situacije, besprekidno snabdevanje strujom, gasom i vodom stanovnika gradova i sela.
Zelim nasim dragim bracama u Srbiji i sirom Balkana preziveti ovo tesko zimsko vreme

(субота, 11. феб 2012, 17:56) - anonymous [нерегистровани]

Za sve vas ovde...

koji spominjete Tita.Kada ce te vec jednom ostaviti tog coveka koji je umro pre trideset dve godine na miru.Boze dragi,kakvi su ovo izrodi kada ni prema mrtvima vise nemaju respekta a ni mrtvi od njih nemaju mira.Kakav god da je bio ostavite ga na miru jer je bilo,ima ih i sada i bice ih gorih nego on. Bilo kako bilo,lepo se nekada zivelo,mnogo lepse nego sada.

(субота, 11. феб 2012, 17:12) - srdjan pesic USA [нерегистровани]

Dosta vise sa Titom

Za vreme Tita je bio raj na zemlji. Niko nije umirao, pecene seve su letele nebom, svi su bili direktori,svi smo bili mladi. Ma, dosta vise sa Titom. I da se cuje iatina, i te kako je bilo restrikcija za vreme Tita. Ja se dobro secam. Vasa ceznja za diktaturom i kultom licnosti je neverovatna.

(субота, 11. феб 2012, 16:52) - anonymous [нерегистровани]

ne lupetaj

"Za vreme Tita" bilo je i te kako restrikcija i to ne samo struje (bilo je restrikcija i po 8 sati u Nisu svaki dan), nego i goriva (voznja par-nepar registracija).Nego umesto da pricas gluposti bolje proveri da ti ne gori neka suvisna sijalica.

(субота, 11. феб 2012, 15:36) - anonymous [нерегистровани]

toni

kod Tite nije bilo restrikcije struje, ali nije bilo tada ni komputera, klimauredjaja,
kvarcnih grijalica, frizidera, elek.stednjaka
itd. itd........

(субота, 11. феб 2012, 14:12) - darkodar [нерегистровани]

otopljenje i poplave

Bez Brige danas u Vranju +2 stepena , sledeće nedelju stiže taj topao vazduh i do ostalih delova Srbije , samo se bojim da ne krene naglo da se topi sneg , i ne dodje do poplava eto nam onda nove brige!

(субота, 11. феб 2012, 14:01) - Voroncov [нерегистровани]

Nekada proleće, nekad svemirska hladnoća

A prošle godine u ovo vreme bilo je kao proleće. A gle ove godine svemirska hladnoća.

(субота, 11. феб 2012, 12:37) - anonymous [нерегистровани]

Kakve veze ima Tito???

Da ne zaboravimo, Tito je Srbiju iscepkao na male delove da bi hijene lakse mogle da je pojedu!!!
Pre Tita, Srbija je bila veliki igrac na Balkanu, a pogledaj sad gde smo! I to sve uz njegovu svestranu pomoc!
A Vi ga prizivate zbog jednog glupavog problema sa strujom!
Opameti se i razmisli pre nego sto pises gluposti.