Читај ми!

Рибочувари разбијају лед

Сребрно језеро код Великог Градишта у потпуности је оковано ледом. Да би се заштитио Рибљи фонд, екипе рибочувара разбијају лед на језеру, како би у води било довољно кисеоника.

И риба мора да дише, па су рибочувари на Сребрном језеру код Великог Градишта применили ескимску технику. Отварањем рупа у леду, воденим становницима језера омогућава се доток кисеоника.

Златко Шуловић, координатор рибочуварске службае у Великом Градишту каже да је ово трећи пут од почетка хладноћа како отварају рупе у леду. По његовим речима, ово се ради превентивно, јер је језеро довољно дубоко и рибљи фонд није угрожен, али је потребно отварати сада рупе у леду, како се не би десило да језеро буде толико замрзнуто да постане немогуће да се то обави.

Сребрно језеро у потпуности је залеђено на свих 14 километара дужине. Ипак, шетња по леду се не препоручује, јер његова дебљина варира, па се лако може пропасти у ледену воду.

Да са ледом нема шале, доказ је случај од пре неколико дана када је један мештанин оближњег села пропао у ледену воду Сребрног језера. Само захваљујући сопственој присебности успео је да се, промрзао али жив, докопа обале.

Осим Сребрног језера и Дунав је код Великог Градишта окован ледом. Сибирска хладноћа отерала је и најекстремније риболовце, а пловидба Дунавом је забрањена.

На улазу у Ђердапску клисуру код Голубачког града, лед се гомила. На појединим местима румунска и српска обала спојене су леденим покривачем. Могуће стварање воденог чепа забрињава Голупчане.

Председник општине Голубац, Зоран Пајкић каже да то може довести до повећања водостаја, и самим тим до угрожавања Голупца и других места узводно од Голубачког града.

Локална самоуправа у Голупцу је у контакту са сектором за ванредне ситуације МУП-а Србије, али за сада, како кажу, нема потребе за интервенцијом ледоломаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво