Читај ми!

Србија се мрзне

Ледени дани, завејана села – и данас је слика Србије. Од смрзавања умрло 16 особа. Ситуација са снегом боља него претходних дана, каже начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић. "Елекропривреда" искључује многа предузећа, јавна расвета редукована.

21.20 - Влада наложила Електромрежи Србије да све прекограничне преносне капацитете, у смеру ка Србији, стави на располагање Електропривреди Србије.

21.15 - Нерадан дан и петак 17. фебруар, одлучила Влада Србије и препоручила да у понедељак 13. и уторак 14. фебруара раде само предузећа од виталног значаја.

17.17 - ЕПС поново апелује на грађане да смање потрошњу струје и тражи од Владе да наложи Електромрежи Србије да ослободи прекограничне преносне капацитете за увоз струје.

16.58 - Републички штаб за ванредне ситуације предложиће Влади да петак 17. фебруар буде нерадан дан, а да понедељак 13. и уторак 14. фебруар раде само оне фирме које морају. 

15.23 - Поново успостављено редовно снабдевање потрошача у централном делу Београда који су остали без струје нешто пре 11 сати.

15.14 - Републичке робне резерве испоручиће бесповратну помоћ у основним животним намирницама, вредну 10 милиона динара, за завејано становништво на територији 21 града и општина, саопштило Министарство пољопривреде и трговине.

14.43 - Почело механичко уклањање препрека и припреме за разбијање леда на Ибру код Краљева.

13.15 - Председник Србије Борис Тадић дошао у посету Новој Вароши, како би се упознао са ситуацијом у тој општини после јаких снежних падавина и ниских температура.

12.32 - Због повећане потрошње електричне енергије на Косову, на снази рестрикције струје, саопштила "Косовска електроенергетска корпорација".

11.41 - Министарство просвете одлучило да распуст продужи до краја следеће недеље.

11.15 - Шири центар Београда остао је око 11 часова без електричне енергије због хаваријског испада у трафо-станици Београд 6. Техничари "Електродистрибуције" раде на отклањању квара.

И данас ледено у Србији. У многим местима температура и до -30 степени. Хладни талас до сада однео 16 живота, рекао начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић.

Према његовим речима, у Србији је ситуација са снегом нешто боља него претходних дана. "На терен је од проглашења ванредне ситуације упућено 117 машина у угрожене општине и путеви се полако рашчишћавају", додао је Марић.

Позиви на штедњу енергије не помажу, потрошња струје је све већа. По налогу Владе, ЕПС је почео да искључује установе и предузећа који нису од виталног значаја за свакодневно функционисање.

Влада је, ради заштите електроенергетског система, наложила "Електропривреди" и "Електромрежи" да искључи више од 2.000 установа и предузећа.

Ради спречавања редукција и искључења електричне енергије грађанима, Влада Републике Србије наложила је Јавном предузећу Електромрежа Србије да све нето прекограничне преносне капацитете у смеру ка Србији ноћас од поноћи до 29. фебруара ове године стави на располагање јавном предузећу Електропривреда Србије.

Овом мером се суспендује тржиште прекограничних капацитета и омогућава да се електрична енергија из транзита усмери за потребе Србије.

Влада је предложила ову меру, јер су екстремно ниске температуре и обилне падавине узроковале недостатак електричне енергије, а до сада предузетим мерама исцрпљене су могућности за повећање производње и набавку електричне енергије на тржишту Србије.

Влада је донела и одлуку да петак 17. фебруар буде нерадан дан, после Дана државности који се празнује 15. и 16. фебруара.

Влада Србије препоручила је, такође, и да државни органи и институције, установе, локална самоуправа и привредни субјекти у понедељак, 13. и уторак 14. фебруара минимизирају процес рада или, уколико постоји могућност, у потпуности обуставе рад, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Због ниске температуре у Лозници, где је јутрос измерено минус 20 степени, догодио се квар на топловоду због чега је већи део града остао без грејања.

Директор Јавног комуналног предзећа ''Топлана'' Милан Панић рекао је за Танјуг да је дошло до оштећење на даљинском делу топловода којим се допрема грејање за 55 одсто корисника у Лозници.

"Косовска електроенергетска корпорација" саопштила је да су на Косову због повећане потрошње електричне енергије на снази рестрикције струје.

Лед оковао реке

Истовремено, водени чепови на рекама успоравају ток, што може да угрози обале. Ледом су потпуно прекривени сви банатски водотоци, а слично је и на Сави од Јамене до Шапца.

Петсто метара узводно од ушћа Ибра у Западну Мораву почело је уклањање балвана и вештачких препрека због којих се гомилају снег и лед на Ибру. Због неприступачног терена довлачење машина трајало је цео дан.

Ледене санте на Дунаву прекривају 30 одсто реке, из сата у сат лед се повећава, па се очекује да наредних дана Дунав буде потпуно залеђен.

Директор Дирекције за воде Србије Александар Продановић изјавио је за РТС да за сада нема потребе за употребом ледоломаца и да ће, када дође до отапања и померања леда, бити предузете све мере како не би дошло до поплава.

Сребрно језеро код Великог Градишта потпуно је оковано ледом. Да би се заштитио рибљи фонд, екипе рибочувара разбијају лед на језеру, како би у води било довољно кисеоника.

Осим Сребрног језера и Дунав је код Великог Градишта окован ледом. На улазу у Ђердапску клисуру код Голубачког града, лед се гомила. На појединим местима румунска и српска обала спојене су леденим покривачем.

"Железнице Србије" саопштиле су да ће од данас до даљег бити измењена организација локалног путничког саобраћаја на појединим правцима, саопштило је то предузеће.

До измена је дошло пошто су, у условима временских неприлика, великих снежних падавина и изузетно ниских температура, "Железнице Србије" суочене са проблемом да одрже исправност дизел моторних возова за саобраћај.

Од данас до даљег неће возити дизел-моторни возови на пругама Рума–Шабац, Ниш–Куршумлија, Кикинда–Зрењанин–Панчево Главна, Кикинда–Жомбоља (Румунија), Суботица–Кикинда, Суботица–Хоргош–Кањижа, Суботица–Хоргош–Реске (Мађарска), као и Суботица–Сомбор–Нови Сад и Сомбор–Врбас.

У Ужицу почиње евакуација угрожених из завејаних подручја, пре свега трудница, болесника, лица са посебним потребама и оних којима је неопходна туђа помоћ и нега, а биће смештени у болницу.

Горска служба спасавања се, преко својих станица и мобилних тимова, укључила у акцију скидања леденица у Београду, Бору и Зајечару, а тимови те службе су у приправности у градовима широм Србије.