Читај ми!

Јубилеј радија "Нови Пазар"

Најстарији медиј у Санџаку, Радио "Нови Пазар" обележио је 40 година постојања. Данас је овај радио део Јавног предузећа за информисање у оквиру кога је и Регионална телевизија.

Радио "Нови Пазар" обележио је 40 година од оснивања. То је најстарији медиј у Санџаку.

За Рамиза Етемовића Радио "Нови Пазар" био је и остао прва и велика новинарска љубав. Био је први уредник Радија и на том месту провео скоро цео свој радни век, а и данас се, каже, радо сећа тог времена када је пре тачно 40 година почело емитовање програма.

"Радио програм Радио Новог Пазара био је чудо у то време. Није било локалних телевизија нити радија па су људи слушали по цео дан нас. Било је ту емисија и информативног, образовног и забавног карактера. Наравно, укључивали смо се и у програм Радио Београда како би људи били што боље информисани. Из овог радија поникли су сви касније дописници и штампаних и електронских медија, а сви они су били моји ђаци", каже Етемовић.

Радио "Нови Пазар" током последњих десетак година претрпео је значајне трансформације. Данас је део Јавног предузећа за информисање у оквиру кога је и Регионална телевизија.

Директор Регионалне радио телевизије "Нови Пазар" Денис Маврић каже да је Радио "Нови Пазар" после кратке паузе поново почео да ради и да су емисије, као што су традиционални Дневник у 16 часова, Отворени студио и Јутарњи програм облежиле рад овог радија.

"Што се тиче Регионалне телевизије види се посредством сателита широм света и ту смо постигли веома значајан напредак и у техничком и кадровском смислу. Организујемо сталне обуке за наше новинаре тако да се напредак осећа и у квалитету прилога и програма који емитујемо", каже Маврић.

Некада су таласи Радио Новог Пазара, осим Санџака стизали и до Лешка, Лепосавића, Косовске Митровице, Приштине, Црне горе, Нове Вароши, Ивањице, Пештерске висоравни, Голије и Рогозне.

Квалитет и поверење најважнији

Мунир Кахровић, уредник Радио Новог Пазара каже да су данас радио локалног карактера, али да без обзира на то што покривају мање подручије, труде се да наставе континуитет квалитета по коме их препознају и верују им.

"Некада смо учествовали у програму Удружених радио станица Србије и тачно се знало када ми радимо да ће то бити нешто квалитетно и слушано у целој Србији. Добијали смои бројна признања, тако да Радио има добар темељ", каже Кахровић.

Регионална радио телевизија постала је својеврсна школа за младе новинаре и данас.

"Млади су овде могли да уче и захваљујући тим искуствима и знањима стеченим у овом медију добио сам две највеће новинарске награде у Србији. То само показује да смо имали од кога да учимо и да се и наша информативна кућа може поносити нама и ослонити на нас", каже Зоран Максимовић, новинар.

Иако је изгубио битку са телевизијом, ипак је успео да задржи завидан број својих поштовалаца, који су углавном старији суграђани.

Рада Вучичевић из Новог Пазара сећа се како би пред Дневник у 16 часова била трема и како би сви журили кући да чују шта то има ново у Новом Пазару.

Кимета Хасановић такође из Новог Пазара каже да јој је жао што више нема емисије "Жеље, поздрави и честитке", јер би тако знали ко се удао, родио или постигао неки успех и додаје како се сећа да је испред радија били дугачки редови за уплату честитки.

Радио "Нови Пазар" имао је одличну сарадњу са Радио Београдом, био је у систему Удружених радио станица Србије, а неколоко година био је у склопу Радио телевизије Србије. Био је и остао, кажу, мултукултуралан, отворен за све што је допринело да га четири деценије воле и поштују сви.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво