Читај ми!

Ледени дани у Србији

Повећан број механизације и људи који покушавају да допру до 70.000 завејаних грађана широм Србије. Ивица Дачић упозорио да је неопходно хитно обезбедити ледоломце, посебно у сливу Дунава, како не би дошло до поплава због леда који се ствара на рекама.

22.46 - Хитна служба зајечарске болнице покушава да се пробије до болесног детета у селу Горња Бела Река. Дечак има "напад слепог црева", ситуација је алармантна, каже командир Ватрогасно-спасилачке бригаде Бранислав Матић.

13.30 - Музичка продукција РТС-а због ванредних временских услова одложила концерт поводом прославе 75 година Симфонијског оркестра РТС-а. 

13.17 - Министарство просвете донело одлуку да се обустави настава у свим основним и средњим школама у Србији до петка.

9.40 – Електроенергетска ситуација у Србији је стабилна и за сада неће бити рестрикција, рекао помоћник министра за енергетику Милутин Продановић.

После проглашења ванредне ситуације на територији целе земље, ангажовано више механизације и више људи на рашчишћавању путева ка завејаним местима.

Нови снег додатно отежава стање на терену. Ситуација је посебно тешка у брдско планинским пределима општина Пријепоље, Нова Варош, Ивањица, Брус, Куршумлија, Медвеђа, Власотинце и Црна Трава, истакао је заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Ђорђе Бабић, гостујући у емисији ОКО. 

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић и начелник Штаба за ванредне ситуације Предраг Марић посетили су Сјеницу, у којој је стање најкритичније. Дачић је најавио да ће у року од два дана Сјеници бити упућено десет тона горива и пет машина за уклањање снега.

"Ангажовано је још око 3.000 људи на чишћењу путева широм Србије. Војска је дала још 14.000 људи, и очекујемо да на рашчишћавању близу 6.000 километара тренутно непроходних локалних путева у Србији буде ангажовано више од 100 машина", рекао је Дачић новинарима у сјеничком селу Кладница.

"Имајући у виду временску прогнозу за наредне дане, јасно је да саме општине не могу да се изборе са оваквим проблемима, па су због тога ангажовани заједнички капацитети државе", рекао је Дачић и нагласио да Влада сноси све трошкове додатног мобилисања технике и људства.

"Важно је да се на гориво неће чекати из Робних резерви, већ ће општине нафту за покретање машина узимати на локалним пумпама", рекао је Дачић.

Председник сјеничке општине Муриз Турковић рекао је да сиромашној локалној самоуправи као што је његова много значи помоћ државе. "Механизација и људство ће сутра почети да раде на пробијању путева, добили смо гориво за машине, али и лож уље за несметан рад вртића", рекао је Турковић.

Неповољна временска прогноза

Нови снег, који од синоћ пада у већем делу земље, додатно отежава живот мештанима, посебно у општинама и селима која су завејана већ више од 20 дана. Ни прогноза за наредне дане није охрабрујућа.

У Нишу се интензитет падавина појачава, а ситуацију додатно отежава ветар, јављају дописници РТС-а. Ниш функционише нормално, иако нису све улице очишћене. Такође, сви путеви у околину Ниша су проходни. Најкритичније је у местима и општинама око града, пре свега у Сврљигу. 

Градски штаб за ванредне ситуације у Смедереву одвојио је пола милиона динара за набавку горива за додатно ангажовање механизације.

Краљевчанима је снег задао много невоља, посебно мештанима сеоских средина у брдским пределима. Путеви ка Полумиру, Савову и Плани још су нерашчишћени. Све расположиве екипе су на терену. Додатне невоље створио је лед на Ибру.

Због екстремних временских услова дневна производња угља на површинском копу "Дрмно" код Костолца је редукована да би се спречило преоптерећење система и хаварије. Ипак, разлога за бригу нема, јер на депонијама "Костолачких термоелектрана" има довољно угља.

Најтежа ситуација у Топличком округу је у планинским селима у општинама Блаце и Куршумлија, где је на рашчишћавању локалних путева ангажована инжењеријска јединица Војске Србије. 

Ужице и поред снега и леда функционише нормално. Нешто је теже у приградским деловима и вишим деловима града. За разлику од Ужица, у Бајиној Башти и Косјерићу је завејано неколико хиљада становника. Прилази Златибиру су очишћени и нема застоја. 

После пет дана захваљујући помоћи војске проходно је и до најудаљенијих домаћинстава брдско-планинских села у општини Мали Зворник.

И Крагујевац од данас функционише по посебном режиму, донето је низ мера за помоћ грађанима, посебно старим и болесним особама.

Путеви у јужном Банату су проходни, а дебљина снежног покривача на њима је до пет центиметара. Предузеће "Војводинапут" са 14 камиона чисти магистралне и регионалне путеве, док у Панчеву ради пет камиона и три грађевинске машине.

Због изузетно ниских температура на поједним рекама у Србији задржаће се постојећи лед и формирати нови, упозоравају из Републичког хидрометеоролошког завода.

"Наредних дана на Дунаву формираће се делимични ледостај, а на банатским водотоцима дебљина леда ће се повећати", наводе из Завода, и додају да се на Великој Морави очекује формирање ледостаја, а на Сави се очекује повећање густине леда са појавом делимичног ледостаја.

Јавно водопривредно предузеће "Воде Војводине" прогласило је редовну одбрану од поплава на 622 километра водотокова у Војводини услед опасности од загушења ледом.

Редовна одбрана од поплава на реци Дунав проглашена је у дужини од 218 километара, од границе са Мађарском до Сланкамена, на Тиси на целом току на територији Србије, а на реци Сави од границе са Републиком Хрватском до Београда. Одлука о проглашењу редовне одбране донета је и за цео ток Канала Бегеј и за реку Тамиш.

Помоћ војника

Око 760 припадника Војске Србије и Министарства одбране са 27 машина широм Србије данас је помагало грађанима у чишћењу снега.

По препоруци Министарства просвете, школе у Србији неће радити до 10. фебруара, осим оних у којима је организован продужени боравак. 

"Железнице Србије" су саопштиле да се железнички саобраћај, упркос временским неприликама, несметано одвија у читавој земљи и да су све пруге проходне.

Фирме и јавне установе ће данас и наредних дана радити, јер, како објашњавају надлежни, систем мора да функционише.

Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић је истакао да се у наредна три до четири дана очекују ефекти мера Владе и додао да је у току дистрибуција нафте коју је Влада определила за угрожене општине.

"Дистрибуција нафте иде по убрзаном поступку уз обезбеђење саобраћајне полиције како би се она допремила што пре тамо где је потребна", рекао је Марић и додао да је ситуација најгора у оним местима у којима је ванредна ситуација на снази више од 25 дана. Он је подсетио да су то општине Сјеница, Нова Варош, Пријепоље, Црна Трава, Сурдулица, Ивањица.

Стабилно снабдевање струјом

Електроенергетска ситуација у Србији је стабилна и за сада неће бити рестрикција, рекао је помоћник минстра за енергетику Милутин Продановић и апеловао на грађане да рационално троше струју.

Према његовим речима, сви производни системи су на мрежи, а проблеми који повремено настају уклањају се у рекордном року. Проблема са напајањем има у Врању.

Због квара на десетокиловолтном каблу, од суботе се повремено из енергетског система искључује 500 до 800 домаћинстава у том граду, а рестрикције струје трају два до три сата, рекао је шеф диспечерске службе у "Електродистрибуцији Врање" Владан Вељковић.

"Екипе су на терену. Очекујемо да се тај квар отклони у току дана и да се снабдевање струјом у Врању стабилизује. Искључења струје у овим насељима није било током ноћи када је смањена потрошња струје", рекао је Вељковић.

Део Косовске Митровице без грејања 

Градска топлана у Косовској Митровици остала је без мазута, због чега су од петка без грејања студентски домови, један део стамбених зграда, факултети и школске установе.

У најтежој ситуацији је неколико стотина студената Приштинског универзитета у Косовској Митровици који нису успели да пре снега оду својим кућама.

Због лошег времена превозници су редуковали број полазака из Косовске Митровице према централној Србији и обрнуто, тако да према Београду саобраћа само један аутобус "Косметпревоза".

На северу Косова сви магистрални путеви су проходни, али се саобраћај одвија успорено. Непроходан је једино алтернативни пут Лепосавић–Нови Пазар преко Тресаве. На северу Косова спроводе се једночасовне редукције електрине енергије на свака два сата.

Грађани обавезни на солидарност

Према Закону о ванредним ситуацијама грађани су обавезни да буду солидарни и спремни да помогну уколико то од њих затраже одређене државне и друге институције. Уколико буде потребе, сви способни грађни могу да буду ангажовани у заштити и спасавању, а у специјализоване јединице цивилне заштите распоређени војни обвезници, прописује Закон о ванредним ситуацијама.

Могу бити "активирани" и мушкарци од 16 до 60 година, који нису војни обвезници, и жене од 16 до 55 година.

Током ванредне ситуације влада, измеђ осталог, може да нареди општу мобилизацију јединица цивилне заштите и других неопходних људских и материјалних ресурса, и надлежна је за праћење и усмеравање припрема за извршавање задатака заштите и спасавања.

У зависности од степена опасности и могућих последица, штабови за ванредне ситуације могу донети одлуку о делимичној или потпуној евакуацији становништва.