Читај ми!

Арктик на Лиму

Сва четири језера на рекама Лим и Увац су залеђена, а превоз чамцима је за многе становнике тог дела Србије једина веза са главним путем. Људи зато сваког дана разбијају лед на језерима како не би остали одсечени од света.

Залеђена су сва четири језера на Лиму и Увцу, па мештани десетак заселака којима је прелаз чамцима једина преостала веза са магистралом, свакодневно ломе лед да би се пробили до друге обале.

Свакога јутра иста слика и исти посао. Оно што преко дана разбију, током ноћи лед састави, чамци остану оковани, и људи без могућности да другачије пређу језеро, јер су сви копнени путеви завејани већ месец дана.

"Сваки дан пробијамо по два-три сата, онда настављамо да чистимо, па ујутро опет. Ако један дан не пробијамо, онда после не вреди покушавати, јер све заледи", описује Васо Дрчелић из села Мажићи код Прибоја.

„Нисмо могли да бирамо, јер су нам чамци остали овде. А друга обала је удаљена 270 метара", каже Драган Дрчелић из истог места.

Лед се овако пробија на неколико места дуж језера дугог 17 километара, да би се направиле стазе чамцима, од којих сада сви зависе. Њима се одлази на посао, у школу, допрема храна за села.

Ледоломци на Лиму и Увцу чезну за бар једним даном предаха или пролећем, или неким изумом којим би лед савладали, јер зиме пролазе, а ништа се не мења. Разбијачи леда питају се да ли у 21. веку морају тако да раде.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи