Читај ми!

Нови сјај старих предмета

Троје младих Шапчана дошло је на идеју да уз помоћ старог заната представе свој таленат и креативност, а при томе и зараде. Користећи декупаж, технику декорације старих предмета различитим материјалима, постали су препознатљиви у свом граду.

Декупаж, декорација уникатних предмета уз помоћ различитих материјала, пре четири века био је уметност сиромашних који су желели да њихови домови личе на аристократске. Младим Шапчанима украшавање старих предмета донело је зараду.

Све је почело од столице, старе готово пола века, коју је Тамара Степандић из Шапца пронашла на тавану, а затим је декорисањем вратила у употребу. Упутства за овакав начин аранжирања пронашла је уз помоћ Интернета, а идеје су, каже, саме долазиле.

"Ово је био неки изазов да од старог направим ново и да опет има неку ноту романтике, неких прошлих времена, а декупаж је баш такав, у комбинацији материјала и техника које користимо. Мислим да људи у ово време виде изазов да својим рукама направе нешто", каже Тамара.

О изазову сведочи податак да радионица већ има полазнике курса који уче да исецају папир, цртају и лакирају припремљене површине.

"Користимо најчешће декупаж папир који се зове пиринчани папир и постоје варијације као што је салветна техника, а најнеобичнији детаљ је комода стара седамдесет година коју смо декорисали", каже Јелена Јевтић.

Декупаж је пре четири века био уметност сиромашних који су желели да њихови домови личе на аристократске. Обожавали су га Матис и Пикасо, као и ово троје Шапчана који су креирали нове сувенире града.

"Ја се бавим обрадом фотографија, то је моје у склопу њиховог рада. Ја могу да нађем смисао, као што су старе фотографије града Шапца, а које могу постати сувенири", каже Ненад Поповић.

Декупаж је задовољство и посао, додају млади уметници, свесни вредности уникатних предмета, маште и времена потрошеног на креативан начин.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара