Читај ми!

У селу се "дими"

Иако је до пре неколико дана зима у Банату била блага, Качаревци су у највећем делу успели да осуше сланину и друге прерађевине од меса за предстојећу Сланинијаду. Очекује се велики број гостију, а спремни су и смештајни капацитети.

У банатском селу Качарево приводе се крају припреме за предстојећу 25. Сланинијаду. Свиње су заклане, направљене кобасице, а, како кажу мештани, и сланина је управо извађена из саламуре и стављена да се суши.

И у домаћинству Дотлић у селу Качареву цела породица је ангажована на припремама за Сланинијаду.

"Сланина у саламури треба да стоји најмање 21 дан. Со одради своје, а на нама је да чекамо да прође мраз и онда да наложимо ватру у пушници", прича Никола Дотлић.

Прерада овде није актуелна само зими, већ током целе године. Дотлићи праве и сир, ролују пилетину и све то продају по наруџбини многим Београђанима, а тако је и у другим домаћинствима. Припремљено је око 100 лежајева, преноћиште кошта од 500 до 700 динара, и то је још један плус у породичном буџету.

"Код нас долазе многобројни гости из околних земаља, бивших југословенских република, Француске... Одседају и учесници и туристи којима се не исплати да се враћају кући и поново долазе следећи дан", каже Марта Стоичов из туристичког клуба "Сланинијада".

Захваљујући Сланинијади, за Качарево су чули и ван граница наше земље, а село је напредовало у пољопривредном, економском и туристичком смислу. Мештани више не напуштају село.

"Наши домаћини випе не продају живу стоку по ниским ценама, већ је гаје за себе, припремају месо, сада продајемо и преко Интернета. На тај начин зарађују барем преко зиме, да плате комуналије, грејање и слично", каже Ненад Шалетић из туристичког клуба "Сланинијада".

За 25. Сланинијаду већ је пријављено двадесет и пет великих индустријских произвођача и више од сто индивидуалних. Посетиоце очекују укусни залогаји, интересантна такмичења и културно-уметнички програм. Качаревци се надају да ће доћи, као и претходних година, око 100.000 људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво