Читај ми!

Ликовна колонија Колут-Мандић

У Бањи Јунаковић крај Апатина одржан је 22. сазив ликовне колоније Колут-Мандић, који је окупио низ познатих имена савремене српске и црногорске ликовне сцене. По завршетку петодневне колоније припремљена је изложба насталих радова, као и каталог са репродукцијама.

Око двадесет уметника из Србије и Црне Горе представило је своје радове на петодневној ликовној колонији Колут-Мандић одржаној у Бањи Јунаковић код Апатина.

Академски сликар Василије Доловачки из Баваништа је трећи пут учесник колоније и истиче квалитетан одабир уметника. У своје слике фигуративног израза, каже, покушава да унесе једну умерену дозу надреалног.

"Одабрао сам неколико мотива са карактеристичним вратима и прозорима, који су сами по себи провокативни", истиче Доловачки, додајући да сада прави малу причу везану за те иницирајуће мотиве.

Љубомир Попадић, рођени Банаћанин, цео живот провео је на мору, тачније у Тивту, где ради као самостални уметник. И њему је ово трећи боравак на колонији.

"Сликам најчешће мотиве као што су стара врата, људи и фигуре. Врата која сам насликао су конкретно из Котора, а жена симболично представља све наше мајке и баке", наводи уметник.

Ликовну колонију Колут-Мандић већ годинама успешно организује њен оснивач, власник и уредник Милош Мандић. Он истиче да је овај сазив окупио двадесет врсних уметника из Србије и Црне Горе, а циљ је њихово дружење, размена мишљења и искустава, и да на једном месту одговоре сликом и речју где је савремено српско сликарство данас.

Ликовни критичар Срето Бошњак истиче специфичан профил колоније.

"Ово је једна врста одбране историјског концепта уметности данас. Она подразумева да се  уметнички чин бави историјом и теоријом уметности на начин који је савремен, а у исто време одзвања као једна могућа и претпостављајућа будућност у нашем времену", објашњава Бошњак.

У оквиру колоније одржано је предавање на тему "Српско класично сликарство данас и смернице за будућност".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво