Читај ми!

Пливање за Часни крст

На празник Богојављeње у Србији се традиционално одржава најмасовније пливање за Богојављенски крст. Победник Богојављенског надметања за Часни крст у Сави код Шапца је Дарија Поп, а у Белој води код Крушевца најбржи је био Марко Милићевић из Кукљина.

У част Богојављања, једног од најстаријих хришћанских празника којим се слави дан када је свети Јован Крститељ крстио Господа Исуса Христа у реци Јордану, у Србији се одржава надметање за Богојављeнски крст.

Победница деветог, традиционалног надметања за Богојављенски крст на Сави код Шапца је двадесетрогодишња Дарија Поп из Херцег Новог, једина дама међу шездесет учесника.

Такмичари су овај празник данас обележили и у Шапцу, Крушевцу, Зрењанину, Пироту и Краљеву.

"Изузетно сам задовољна данашњом трком зато што сам победила 59 мушкараца али, ипак, мислим да смо данас сви били успешни и да смо сви победници", рекла је Дарија Поп.

Пред око 3.000 гледалаца у Шапцу су поред такмичара из Србије пливали и гости из Канаде, Хрватске, Црне Горе, Словеније и Грчке. Најстарији учесник био је Апостолос Панос из Солуна, рођен 1945. године, а најмлађи шеснаестогодишњи Шапчанин Иван Богићевић.

Благослов свим учесницима дао је епископ шабачки Лаврентије, а генерални покровитељ и ове године био је принц Александар II Карађорђевић.

И у Белој Води код Крушевца по једанаести пут је организовано традиционално витешко надметање за Богојављeнски крст.

Ове године оборен је рекорд у масовности где се за часни крст надметао деведесет и један такмичар, од којих најмлађи има шеснаесат, а најстаријем шездесет и пет година.

Благословени од владике крушевачког, Давида Перовића, тачно у подне запливали су Западном Моравом, а најбржи је био Марко Милићевић из Кукљина.

Такмичења, којем је претходила литија и пригодан духовно-уметнички програм, организовали су Месна заједница Бела Вода, Стопања и Бресно Поље.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара