Читај ми!

Ништа од рафинерије у Смедереву

Одборници градске скупштине у Смедереву одлучили су да не дају сагласност на текст Уговора за закуп 113 хектара грађевинског земљишта за изградњу рафинерије у том граду.

Скупштина Смедерева одбила је вечерас да америчко-холандској компанији "Комико оил" изда у закуп на 99 година 133 хектара грађевинског земљишта за изградњу рафинерије.

На седници када се гласало било је присутно 64 од 70 одборника, а председник локалног парламента Бранче Стојановић објавио је да Скупштина није дала сагласност на текст Уговора о давању у закуп грађевинског земљишта.

На власти у Смедереву је коалиција Демократске странке,  Социјалистичке партије Србије и Групе грађана "Покрет за Смедерево Јасне Аврамовић", која је најавила да ће се, ипак,  придружити опозицији у гласању против рафинерије.

Заменица градоначелника Јасна Аврамовић из "Покрета за Смедерево" је раније данас затражила да се повуче уговор са "Комико оил" јер сматра да је двосмислен и да није добар за Смедерево.

"То је разлог што не можемо да гласамо за овакав уговор о издавању у закуп грађевинског земљишта", рекла је Аврамовић.  У опозицији су Демократска странка Србије, Српска напредна странка, Српска радикална странка и Група грађана "Покрет за боље Смедерево Милана Лукића". Они се сви противе изградњи рафинерије указујући на проблем загађења животне средине.

Градоначелник Смедерева Предраг Умичевић из Демократске странке позвао је одборнике да подрже уговор о давању у закуп земљишта компанији "Комико оил" за изградњу рафинерије истичући да је то добро за Смедерево и Србију.

Планирани капацитет рафинерије за прераду сирове нафте је 100.000 барела. У рафинерији би се производило гориво у складу са стандардима ЕУ: безоловни бензин, евродизел, ТНГ и авио-гориво.  Планира се да се то гориво извози у земље региона, о чему су већ потписана документа, а уколико би се указала потреба, продавало би се и у Србији.

"Рафинерија нафте Смедерево" би имала 550 запослених што је предвиђено Планом просторног планирања посебне намене који је утврдила Владе Србије, док ће индиректно за рафинерију радити око 3.000 људи.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи