Читај ми!

Високи критеријуми или мањак стручности?

Од 622 некадашња радника нишког Нитекса, нови послодавац, италијанска компанија "Бенетон", задржала је само четворо. Преостали радници пријавили су се за отпремнине од 300 евра по години стажа, које ће бити исплаћене ових дана.

Само четворо радника успело је да задовољи критеријуме компаније "Бенетон", новог послодавца некадашњег Нитекса. Посао у струци успели су да задрже два мушкарца и две жене: електротехничар, машински инжењер, хемичарка и радница у погону.

Они су први од 2.700 нових радника колико је Бенетон планирао да запосли у Нишу. Од 88 тестираних било и оних који су одбили посао код Италијана.Резултате тестирања радници који су желели да наставе посао у струци, чекали су шест месеци.

Биљана Секуловић је са знањем енглеског и италисјанког језика у Нитексу била главни референт извоза. Иако се надала, строге критеријуме новог послодавца, како каже, није задовољила.

Укупно 1.000 незапослених Нишлија затражило је посао код Бенетонових коопераната који већ послују у кругу фабрике. Иако је у граду 2.600 текстилаца без посла, послодавци су тражили неквалификовану радну снагу са основном и средњом школом.

Држава је инвеститора из Италије стимулисала са 9.000 евра по новом раднику. Пракса је показала, тврде стручњаци, да је послодавцима лакше да обуче нове, младе раднике, него да оне искусне прилагођавају новим околностима.

"Нитекс" као предузеће у реструктурирању, данас има само шест радника са уговором о делу, који ових дана чекају купца за једини неопродати погон-Фабрику тепиха у Медвеђи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи