Читај ми!

"Купер Тајерс" купио фабрику у Крушевцу

Америчка компанија "Купер тајер" купила је Фабрику аутогума у Крушевцу за 13 милиона евра. Уговор ће бити потписан сутра.

Крушевачка Фабрика аутогума добила је новог власника, пошто ју је купила америчка компанија "Купер тајер". Компанија из Крушевца, која је део "Трајал корпорације" купљена је за 11 милиона евра и 209,4 милиона динара.

Потписивање уговора о раду са "Купер тајером" предвиђено је за сутра, док би у петак, 20. јануара, требало да буде први радни дан.

"Уплатом уговором предвиђеног износа Фабрика аутогума постала је власништво америчког 'Купер тајера'" рекао је агенцији Бета заменик генералног директора "Трајала" Небојша Ђенадић.

"Трајал" ће, према његовим речима, новац од продаје Фабрике аутогума употребити за обртна средства, набавку сировина, санирање дуга према добављачима и држави и инвестиције.

Део новца је намењен решавању питања вишка запослених, утврђеном планом реорганизације предузећа, који је урадила ревизорска кућа БДО и који предвиђа да број радника "Трајала" буде смањен за 500.

Повереник синдиката Независност у "Трајал" корпорацији Зоран Јефтић, рекао је да је у фабрици тренутно у току раздуживање оних који напуштају Корпорацију и одлазе у "Купер тајер".

Према речима Јефтића 375 радника Фабрике аутогума и још 38 запослених у "Трајалу" постаће радници "Купер тајера". Део радника из те фабрике ће отићи у пензију, остали ће остати запослени у "Трајалу", рекао је Јефтић и додао да се очекује да нови власник до јуна изабере још 100 радника.

Гаранције за стални радни однос 

У крушевачком Самосталном синдикату тврде да радници потписују уговоре на одређено, до шест месеци.

"Једина недоумица коју имамо у вези са доласком 'Купер тајера' је то што имамо информацију да се са радницима заснива радни однос до шест месеци, док су у 'Трајалу' били запослени за стално. Од надлежних ћемо тражити гаранцију да ће они добити стални радни однос" рекао је председник крушевачког Самосталног синдиката Миленко Михајловић.

Оба синдиката најавила су почетак разговора са пословодством о са потписивању колективног уговора.

Уговор о продаји Фабрике аутогума америчка компанија "Купер тајер" и Влада Србије потписали су почетком децембра 2011. године.

Тада је саопштено да ће америчка компанија у првој фази у Фабрику аутогума инвестирати 50 милиона евра и запослити 500 људи, да ће производња почети у првом кварталу ове године и да је план да се она повећа са 500.000 на три милиона гума годишње.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи