Читај ми!

Соларна енергија за исплативију будућност

Кикинда би ускоро могла да постане први град у Србији који максимално користи алтернативне и обновљиве изворе енергије. Према плану већина јавних објеката треба да буде опремљена соларним колекторима, а у изгледу је и изградња соларне електране.

На кров новог, модерног Дома ученика у Кикинди, пре три месеца постављени су соларни колектори, помоћу којих се греје санитарна вода. Циљ локалне самоуправе је да ова општина постане прва у земљи која користи алтернативне изворе енергије.

Директор Дома ученика у Кикинди Горан Крстић каже да сада имају финансијске уштеду од десет до четрдесет одсто на санитарној води у зависности од тога какав је дан.

"Нарочито нам је значајно што у летњем периоду не морамо да загревамо воду помоћу гаса, него путем соларних панела, где је скоро стопроцентна уштеда", објашњава Крстић.

Ових дана колектори су постављени и на објекат Спортског центра "Језеро".

"Идемо на другу фазу, где ће моћи да се греје вода у базену, да практично наш котао на гас не морамо да палимо можда три до четири месеца у току године", истиче директор СЦ "Језеро" Милован Ранђић.

Локална самоуправа планира да сунчеву енергију употреби и за болницу, Народну кухињу и Геронтолошки центар.

Председник општине Кикинда Илија Војиновић каже да је њихова намера да Кикинда буде прва општина која користи, тамо где је исплативо, алтернативне изворе енергије. 

Охрабрење стиже и из Покрајине, која је пре годину дана потписала Меморандум о сарадњи са кинеском компанијом "ЦХД",  у вези са изградњом соларне електране капацитета до тридесет мегавата у околини Кикинде.

"Преписка са њима је релативно споро ишла. Међутим, она се у последње време толико интензивирала, да ћемо морати да формирамо заједничко предузеће и то ће бити искорак у односу на то што је до сада рађено", каже Радослав Стриковић, покрајински секретар за енергетику и минералне сировине.

И неискоришћени геотермални ресури Кикинде могли би да нађу примену у производњи топлотне и електричне енергије, за шта су заинтересовани НИС и једна мађарска компанија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво