Читај ми!

Школа у којој је време стало

Ђаци Основне школе "Славко Златановић" у селу Мирошевцу код Лесковца, од оснивања школе 1955. године користе пољски ве-це. Министарство просвете је издвојило средства за изградњу савременог санитарног чвора који би требао да буде завршен за месец дана.

Од како је изграђена давне 1955. године у Основној школи у селу Мирошевцу код Лесковца готово да се ништа није променило. Исти је и пољски ве-це који 210 ђака и данас користи. После више од пола века услови ће се коначно променити.

"Не можемо ни да оперемо руке, често нема ни топле воде, па се некако сналазимо", каже ученик ОШ "Славко Златановић" у Мирошевцу, Александар Стоиљковић. Миљан Стојановић, ученик осмог разреда додаје да му је жао што је цело школовање користио овакав ве-це.

Судбину ђака дели и наставно особље. Славица Пејић, професор физичке културе каже да је велика срећа што до сада није било никаквих зараза.

После више од пола века услови ће се коначно променити. За само десетак дана већ се наслућују тоалети, туш кабина, модеран санитарни цвор на седамдесет и пет метара квадратних и што је најважније, како кажу, биће у склопу школе.

Ученица Андријана Станковић каже да је срећна што ће коначно имати у школи и топлу воду и тоалет, уз добре хигијенске услове.

Ако све буде текло по плану нови санитарни чвор биће у употреби већ почетком другог полугодишта. Светислав Стојиљковић, извођац радова каже да имају кратак рок, али да ће се радити и викендом, све док температуре дозволе.

Вишедеценијски проблем школе, кажу биће решен преко ноћи. Министарство просвете је на крају ове године успело да издвоји два милиона и двеста хиљада динара, а још милион и по обезбедио је град.

Директор Основне школе у Мирошевцу Милорад Ристић каже да је и раније постојала иницијатива за изградњу, да је сва документација много раније припремљена, али да никад није било средстава.

Око 900 школа у Србији нема адекватан санитарни чвор, слично је и на подручју Школске управе Лесковац.

Томислав Симоновић, начелник Скупштине Управе Лесковац каже да је велики проблем што ниједно истурено одељење на подручју града нема решено питање санитарног чвора.

Изградњом овог санитарног чвора не решавају се сви проблеми у школи у Мирошевцу. Остају исте недаће у још седам истурених одељења. Већ двадесет година у фиоци стоји пројекат за реконструкцију крова школе, а ученици немају ни фискултурне сале.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво