Признања за хуманост

У знаку обележавања 65 година од оснивања Савеза слепих Србије, у Крагујевцу су уручена признања и награде заслужним појединцима и институцијама који су током ове године помогле тој организацији.

Савез слепих Србије ове године обележио је 65 година од оснивања. Признања и награде појединцима и институцијама који су у 2011. години највише помогли тој организацији додељене су у Крагујевцу.

Ово је најстарија организација тог типа у Србији, која окупља око 12.000 слепих и слабовидих. У овој години остварени су значајни резултати у реализицији пројеката којима се особама са овом врстом инвалидитета омогућава квалитетнији живот и укључивање у редовне друштвене токове.

Савез слепих Србије је основан 14. јула 1946. године. Настао је као резултат  тежње слепих да раде организовано на остваривању својих специфичних потреба и интереса. Реч је о репрезентативној организација  како по броју чланова, тако и по активностима које обавља у циљу задовољења потреба и интереса својих чланова.

Председник Савеза слепих Србије Милан Стошић каже да су у Србији права слепих и слабовидих лица дефинисана законом, по угледу на законодавства европских земаља, али да је остало још да се усвојени прописи квалитетније примењују у пракси.

"Град Крагујевац је најдаље отишао у примени тих прописа, поштујући, између осталог, и законску обавезу запошљавања особа са инвалидитетом и друге", истакао је председник Савеза слепих Србије.

Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић је подсетио да је локална самоуправа у протеклој години издвојила значајна средства за финасирање организација овог типа.

"Из буџета су током 2011. године финасиране броје активности ових организација, а у наредној години наши суграђани могу очекивати и додатна средства с обзиром на чињеницу да Крагујевац у 2012. годину улази са буџетом који је већи за 15 процената", каже Стевановић.

На свечаности којом је обележен завршетак успешне године за Савез слепих Србије и Савез слепих Крагујевца, уручен је лаптоп са говорним софтвером, као поклон града Крагујевца, члану Савеза слепих, Крагујевчанки Јасмини Томић, која је пре двадесет година, остала без вида, после експлозије бомбе у Политихеничкој школи у Крагујевцу.

Савез слепих Крагујевца, ове године је био домаћин централне манифестације којом је обележен 15. Октобар, Међународни дан слепих и слабовидих особа.

број коментара 0 Пошаљи коментар