Читај ми!

Хуманост Краљевчана на делу

Све више је грађана Србије који размишљају о завештању органа. У Краљеву је потписано 400 донорских картица за око две и по године, а само у једном дану седамдесет Краљевчана се одлучило да завешта органе.

За само један дан преко седамдесет грађана Краљева је завештало своје органе чиме су потврдили своју хуманост, али и допринели акцији "Продужи живот".

Циљ организатора акције био је да објасне суграђанима значај донирања, а најбољи пример су они који су већ добили донорске картице. Развијању свести о значају донирања доприносе и медији који преносе искуства оних који су већ добили донорске картице.

Јовица Здравковић каже да су поред њега и супруге и двоје деце носиоци донорских картица:"Ми смо и добровољни даваоци крви и сматрам да би сваки разуман човек требало да се учлани и да подржи ову акцију".

"Многима ћемо да продужимо живот, а и у случају смрти другима ћемо бити од користи", каже Наталија Симовић која већ две године има донорску карту.

Колико је битна информисаност, али и свест о значају донирања говори случај породице Барловац.

"За сада је само супруга потписала завештање органа, али то не значи да нећу ускоро и ја. Апелујем на све људе да подрже ову акцију и потпишу донорске картице", каже Милоје Барловац.

Пре две и по године, Влада Новић први је Краљевчанин који је добио донорску картицу. Данас је најактивнији када је потребно објаснити значај донирања.

"Ја сам први потписао, а за мном и цело одељење пулмологије Здравственог центра "Студеница". Мислим да је потребно више радити на развијању свести грађана како би схватили значај донирања", каже Влада Новић, медицински техничар.

Он додаје да сви Краљевчани који желе да потпишу донорске картице, могу да дођу на одељење пулмологије и детаљно се информишу.

До сада је у Краљеву потписано 400 донорских картица, а податак да је за три сата у једном дану  потписано седамдесет картица, потврда је да акцију "Продужи  живот", подржава све већи број људи који схватају значај донирања органа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво