Хуманост Краљевчана на делу

Све више је грађана Србије који размишљају о завештању органа. У Краљеву је потписано 400 донорских картица за око две и по године, а само у једном дану седамдесет Краљевчана се одлучило да завешта органе.

За само један дан преко седамдесет грађана Краљева је завештало своје органе чиме су потврдили своју хуманост, али и допринели акцији "Продужи живот".

Циљ организатора акције био је да објасне суграђанима значај донирања, а најбољи пример су они који су већ добили донорске картице. Развијању свести о значају донирања доприносе и медији који преносе искуства оних који су већ добили донорске картице.

Јовица Здравковић каже да су поред њега и супруге и двоје деце носиоци донорских картица:"Ми смо и добровољни даваоци крви и сматрам да би сваки разуман човек требало да се учлани и да подржи ову акцију".

"Многима ћемо да продужимо живот, а и у случају смрти другима ћемо бити од користи", каже Наталија Симовић која већ две године има донорску карту.

Колико је битна информисаност, али и свест о значају донирања говори случај породице Барловац.

"За сада је само супруга потписала завештање органа, али то не значи да нећу ускоро и ја. Апелујем на све људе да подрже ову акцију и потпишу донорске картице", каже Милоје Барловац.

Пре две и по године, Влада Новић први је Краљевчанин који је добио донорску картицу. Данас је најактивнији када је потребно објаснити значај донирања.

"Ја сам први потписао, а за мном и цело одељење пулмологије Здравственог центра "Студеница". Мислим да је потребно више радити на развијању свести грађана како би схватили значај донирања", каже Влада Новић, медицински техничар.

Он додаје да сви Краљевчани који желе да потпишу донорске картице, могу да дођу на одељење пулмологије и детаљно се информишу.

До сада је у Краљеву потписано 400 донорских картица, а податак да је за три сата у једном дану  потписано седамдесет картица, потврда је да акцију "Продужи  живот", подржава све већи број људи који схватају значај донирања органа.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 24. дец 2011, 17:53) - anonymous [нерегистровани]

put

Trebalo bi i ta vrsta transplantacije da se radi kod nas ...ali zato treba vreme,novac,tehnika..ali sve to ce biti vrlo izvodljivo posle ulaska Srbije u Eurotransplant tada ce nam se vrata za sve vrste transplantacija otvoriti a do tad moramo imati jos milon donorskih kartica ,sve sto brze budemo razvijali svest u ovom pravcu ,sve ce vise donora biti

(петак, 23. дец 2011, 16:52) - anonymous [нерегистровани]

zaveštanje organa bez transplantacije?

Osim zaveštanja organa, bitno je da se u Srbiji što pre počne transplantacija (napr. srca).