Чија је кућа?

Стара оронула кућа у Лесковцу већ неколико година предмет је судског спора. Предраг Младеновић који двадесет година ради у Швајцарској није могао да претпостави да ће кућа коју је саградио отац бити продата без његовог знања.

Због нерешених породичних односа породична кућа Младеновића у Лесковцу годинама је предмет судског спора. Иако је Предраг Младеновић успео да кућу упише у катастар на своје име и тиме доказао да је његова сестра незаконито продала кућу, судски извршитељи су га почетком овог месеца избацили из куће.

Младеновићи су због тога поднели тужбу против судских извршитеља. Предрагова сестра је још 2006. године на основу уговора о издржавању продала кућу и од тада са мајком не живи у Лесковцу. Отац је недавно умро у својој кући, а Предраг заједно са својом бившом женом доказује да је кућа продата незаконито.

После много мука великог броја судских одлука Предраг у катастру уписује кућу на своје име, али му ни то, како каже, не помаже. Почетком децембра судски извршитељи га уз помоћ полиције исељавају, а он два дана, због ометања поступка проводи у затвору.

"Ја стварно не могу да схватим шта ми се дешава. Кућу сам уписао у катастар плаћам за то и порез, а суд ме истерује из куће без икаквог правног покрића као да сам криминалац", каже Предраг Младеновић.

Огорчена је и Предрагова бивша супруга Дивна која како каже у дворишту заједно са ћеркама свакодневно доживљава низ непријатности.

"Ја сам овде провела 40 година. Улагала сам у кућу. То је доказано и на суду, а сада свакодневно доживљавам непријатности", каже Дивна.

Основни суд у Лесковцу издао је писмено саопштење у коме се описује извршни поступак исељења на основу правноснажног судког решења из 2006. године, иако је Апелациони суд у Нишу поништио уговор о купопродаји.

Истовремено у Основном суду је у току и парнични поступак о заоставштини који никако да се оконча. Док чека правду, Предраг, када дође из Швајцарске, живи у гаражи. Здравље је, како каже, изгубио, али ће се за кућу борити док је жив.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 28. дец 2011, 14:58) - anonymous [нерегистровани]

sve činjenice u obzir

Ugovor o doživotnom izdržavanju jeste rušljiv ugovor,ali da li je u ovom slučaju neko tražio da se Sudskom Odlukom utvrdi ta rušljivost? To što je Ap.Sud utvrdio ništavost ugovora o prodaji kuće samo konstatuje da je transakcija koju je obavila sestra nevažeća,ali ako ugovor o doživotnom izdržavanju zaista postoji i na snazi je, odnosno ako ga ni jedan nadležni Sud nije poništio, sestra je i dalje jedini vlasnik kuće, obzirom da ugovor o doživotnom izdržavanja izopštava iz zaostavštine ono što je njegov predmet, te se ne primenjuju pravila o zakonskom nasledjivanju i naslednim redovima.Zbog tog svog svojstva on se čak tretira kao teret za nepokretnost, i po pravilu bi trebao da se upisuje u teretni(G)list nepokretnosti gde se izmedju ostalog upisuje i hipoteka, sluzbenosti...

(среда, 28. дец 2011, 08:11) - stakis [нерегистровани]

Korupcija

Ugovori o doživotnom izdržavanju su teretni ugovori gde davalac izdržavanja nasledjuje imovinu nakon smrti primaoca izdržavanja. Isti ugovor je rušljiv.
Što se tiče nasledstva prvi nasledni red ( supružnik, deca ) nasledjuje imovinu na ravne delove.Kako je Apelacioni sud poništio kupoprodajni ugovor imovina treba da se podeli na ravne časti izmedju naslednika. Sramota za sudstvo koje predstavlja državu da se ovako ponese prema čoveku na čijoj je strani pravda.

(уторак, 27. дец 2011, 14:45) - anonymous [нерегистровани]

sve činjenice u obzir

A ugovor o doživotnom izdržavanju koji se pominje (koji je sestra sklopila sa majkom)?!?!

(понедељак, 26. дец 2011, 23:36) - Bane [нерегистровани]

Sta da se kaze?

Nasa posla

(понедељак, 26. дец 2011, 23:06) - anonymous [нерегистровани]

i

kuca je onoga ko zivi u njoj.

(понедељак, 26. дец 2011, 20:51) - Ljupka [нерегистровани]

nesloga

Majka nasledjuje svoju polovinu, a druga polovina se deli na 2. Znaci za majku 3/4 a deci 1/4. Onaj ko je kupio kucu, nije kupio 1/4 kuce te gospodin ima prava da se bori. Ako jos ima novce da "kupi" kucu resio je problem.