Читај ми!

Шездесет година музеја у Крушевцу

Крушевачки Народни музеј, у чијем се саставу налазе и Уметничка Галерија, Атељеи, Кућа Симића, Мензулана и меморијални комплекс "Слободиште" обележава шездесет година постојања.

Обележавањем шездесет година постојања Народног музеја у Крушевцу, запослени у овој институцији истакли су да ће наредну деценију започети у реконструисаној згради музеја са задатком израде сталне поставке за трећи миленијум.

Иако су врата музеја од летос затворена за посетиоце, у њему се никада више није радило. После велике селидбе збирке са око 23.000 предмета, кустосе су заменили радници који су започели захтевну реконструкцију једне од најлепших грађевина из 19. века у Лазаревом граду.

У адаптацију која је сада у завршној фази Министарство економије и регионалног развоја и Град Крушевац уложили су 120 милиона динара. По завршетку радова сви експонати биће враћени у музеј, изложени у већем броју и боље чувани, јер ће се адаптацијом зграде добито нових 600 квадрата простора.

Враћању експоната претходиће озбиљан процес израде нове поставке која ће бити у складу са савременим тенденцијама у свету.

"Један део тога је био везан и за наш пројекат "Ка новом музеју" који смо реализовали у сарадњи са Центром за музеологију Филозофског факултета. У оквиру пројекта изашла је и књига професора доктора Томислава Шоле "О тоталном музеју" која на неки визионарски начин пружа слику музеја у трећем миленијуму", каже директор Народног Музеја у Крушевцу Љубиша Васиљевић.

До тада су из богате етнолошке збирке у Кући Симића изложене гусле. Њих је, кажу, било најлакше отпаковати из ускладиштеног музејског блага.

Зорица Симић, кустос Народног Музеја каже да је за похвалу што све више људи поклања музеју експонате, док су раније долазили да их продају.

"Тешко је време, криза је, али ми заиста добијамо интересантне поклоне", каже Симићева.

"Од Гимназије до Музеја" назив је изложбе фотографија која је претходила свечаној академији. Програм је био посвећен историјату, али окренут будућности.

Музеј је, како кажу, место за сусрет предака са новим генерацијама, али ће он бити ефектнији уколико говори језиком модерне технологије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво