Читај ми!

Помоћ незапосленим породиљама

Свака незапослена породиља у општини Рума ће у наредној години током дванаест месеци од порођаја добијати новачну накнаду од по 10.000 динара, одлучено је на последњој седници Скупштине општине Рума.

Усвајањем буџета за наредну годину, општина Рума одлучила је да прошири социјална давања,  и за сваку незапослену породиљу издвоји 10.000 динара месечно током 12 месеци.

Марина Јолчић из Хртковаца има 27 година и у мају треба да роди друго дете. Није запослена, а како каже, трошкови за бебу су велики, па је свака помоћ добро дошла.

У породилишту у Дому здравља Рума 2010. године рођена је 121 беба, док је ове године у овим просторијама на свет дошло 70 беба. Поједине мајке се шаљу на порођај и у сремскомитровачку болницу, а румско породилиште је празно већ седам дана, када је последња мајка напустила Дом здравља са својом бебом.

Подаци са пописа у октобру ове године говоре да је у општина Рума 3.000 до 4.000 становника мање, а, како кажу, економска ситуација један је од највећих разлога одлагање материнства.

Др Смиља Лончар, начелник Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Рума, каже да је родитељство одговоран задатак о ком не треба рачуна да воде само млади, него и цело друштво.

Председник Скупштине општине Рума Милена Полимац је истакла да нашем друштву недостају деца, али и подршка младим брачним паровима и мајкама, јер, како каже, ништа нема смисла ако нема подмлатка.

Новчани износ од 10.000 динара месечно није довољан, посебно када се зна да је потребно издвојити скоро 30.000 динара месечно за бебу, ипак, поред четири милиона динара, које румски буџет издваја за прво дете, ово би требало да буде подстицај да се млади парови одлуче за потомство.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво