Помоћ незапосленим породиљама

Свака незапослена породиља у општини Рума ће у наредној години током дванаест месеци од порођаја добијати новачну накнаду од по 10.000 динара, одлучено је на последњој седници Скупштине општине Рума.

Усвајањем буџета за наредну годину, општина Рума одлучила је да прошири социјална давања,  и за сваку незапослену породиљу издвоји 10.000 динара месечно током 12 месеци.

Марина Јолчић из Хртковаца има 27 година и у мају треба да роди друго дете. Није запослена, а како каже, трошкови за бебу су велики, па је свака помоћ добро дошла.

У породилишту у Дому здравља Рума 2010. године рођена је 121 беба, док је ове године у овим просторијама на свет дошло 70 беба. Поједине мајке се шаљу на порођај и у сремскомитровачку болницу, а румско породилиште је празно већ седам дана, када је последња мајка напустила Дом здравља са својом бебом.

Подаци са пописа у октобру ове године говоре да је у општина Рума 3.000 до 4.000 становника мање, а, како кажу, економска ситуација један је од највећих разлога одлагање материнства.

Др Смиља Лончар, начелник Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Рума, каже да је родитељство одговоран задатак о ком не треба рачуна да воде само млади, него и цело друштво.

Председник Скупштине општине Рума Милена Полимац је истакла да нашем друштву недостају деца, али и подршка младим брачним паровима и мајкама, јер, како каже, ништа нема смисла ако нема подмлатка.

Новчани износ од 10.000 динара месечно није довољан, посебно када се зна да је потребно издвојити скоро 30.000 динара месечно за бебу, ипак, поред четири милиона динара, које румски буџет издваја за прво дете, ово би требало да буде подстицај да се млади парови одлуче за потомство.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 08. јул 2013, 15:59) - anonymous [нерегистровани]

porodilja

zna li neko kad ce uplata nezaposlenim porodiljama iz rume?poslednja je bila 22 maja.

(среда, 04. јан 2012, 23:54) - marijana [нерегистровани]

svaka cast

dobro je daje bar neko poceo da misli o svojim gradjanima samo nase bedno valjevo nista nedaje ni posao ni pomoc

(уторак, 27. дец 2011, 14:26) - anonymous [нерегистровани]

Budi majka

Браво! Све остале општине у Србији, треба да се угледају на Руму. Свака част. И незапослене жене треба да рађају. Има пара за којекакве глупости а за родитељство никад. Рума је једна од ретких која је ово увела. Пример осталима. Поздрав за све породиље Руме