Читај ми!

Протест радника Центра за стрна жита

Запослени у Центру за стрна жита у Крагујевцу, уз помоћ механизације, блокирали су, на тридесет минута, ауто-пут на уласку у град, због како кажу, небриге државе и пропадања те најстарије научно-истраживачке установе на Балкану.

Незадовољни радници Центра за стрна жита у Крагујевцу, у знак протеста просули су пшеницу на део ауто-пута из правца Баточине на улазу у Крагујевац, уз поруку да, ако пшеница не треба Влади Србије, треба народу.

"Ми смо једина установа у Србији која се бави производњом и селекцијом стрних жита. Имамо деведесет признатих сорти, житарица, које се највише сеју у Србији, јер су прилагођене нашем поднебљу. Уколико нас угасе, семе за сетву, убудуће ћемо увозити из других држава", упозорава доктор пољопривредних наука, Јелена Миливојевић.

Због дуга од пет и по милиона динара за изведене грађевинске радове, рачун те установе, већ три године је у блокади.

"Још 1998. године, грађевиснко предузеће из Ћићевца, урадило је делимичну адаптацију наше зграде коју нисмо наручили ми, већ Институт за истраживања у пољопривреди Србије. Дуг је са милион и двеста хиљада динара порастао на више од пет милиона", каже Благоје Ковачевић, председник Синдиката Центра за стрна жита у Крагујевцу.

Иако је још 2000. године постигнут договор да Министарство финансија измири те обавезе, до данас то није учињено.

Судски извршитељи, пописали су основна средства Центра, тракторе, сејалице и комбајне које би требало да буду на лицитацији. Уколико се распрода имовина Центра, упозоравају запослени, та институција биће угашена.

Центар за стрна жита у Крагујевцу постоји 113 година, обрађује око седамдесет хекрата огледних поља и има 90 прознатих сорти житарица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво