Читај ми!

Талената има, новца нема

Регионални центар за таленте у Чачку запажене резултате остварује захваљујући ентузијазму предавача и ученика. Прошле године освојили су осам специјалних награда и један су од најбољих центара за таленте у Србији.

Регионални центар за таленте у Чачку постоји једанаест година. Један од полазника био је и Максим Стокић, сада ученик Математичке гимназије у Београду, који је недавно међународној јуниорској научној олимпијади у Јужноафричкој Републици освојио бронзану медаљу.

У Центру је тренутно више од 200 талентованих ученика 7. и 8. разреда основне школе и средњошколаца, који су прошли тестирање.

"Није тест једини услов да би се ученик укључио у рад Центра за таленте. Потребно је да има одличан успех у школи, да је заинтересован за стицање ширих знања и да постоји препорука предметног наставника", објашњава директор Центра др Алекса Маричић.

Са талентованим ученицима, у седам научних дисциплина - математици, физици, хемији, биологији, екологији, информатици и географији - раде наставници из средњих школа, а ментори су професори Агрономског и Техничког факултета у Чачку.

До сада је у лабораторијама ових образовних институција урађено око 200 истраживачких пројеката.

На републичким такмичењима, талентовани ђаци из Чачка увек су високо пласирани. Прошле године освојили су осам специјалних награда.

Директор чачанског Центра за таленте др Маричић наглашава значај оваквих институција као расадника научних радника који, и по одлску на даље школовање, одржавају контакте с Центром, размењују искуства и успешно раде на међународним пројектима.

Регионални центар у Чачку талената има, али не и довољно новца. Годишње од локалне сампоуправе добија милион динара, а од Министарства просвете 400.000 динара.

Да није великог ентузијазма професора и ученика, не би било ни резултата који чачански Центар за таленте сврстава међу најбоље у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво